16. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kaitsta joogivett keemiaterroristide eest

Joogivee kvaliteeti suhtub enamik inimesi kui konstantsesse suurusse, kuid tegelikult võib üks osav terrorist mõne minutiga tuhandete inimeste joogivee surmavaks mürgiks muuta. Vahendeid selle ohu kiireks avastamiseks aga paigaldatud ei ole.

Sellele ohule mõeldes on Iisraeli teadlane Abraham Katzir mõelnud välja süsteemi, millega saab vee kvaliteeti reaalajas jälgida. Tel Avivi ülikooli professori Katziri seade analüüsib vett infrapuna-spektromeetriga. See seade näeb „värve“, mis jäävad väljapoole inimsilma nägemisulatust, küll aga suudavad selliseid värve näha näiteks maod ja nahkhiired, kirjutas Tel Aviv University News.

Niimoodi on võimalik näha vee värvuse muutust, mis nähtavas spektriosas ei avaldu. Näiteks atsetoon, metanool ja vesi on kõik läbipaistvad vedelikud, mida välimuse järgi üksteisest ei erista, küll aga saab neil vahet teha infrapunases spektriosas. Katziri süsteemi uudseks osaks on spetsiaalsed sensorkiud, mis edastavad andmed vee omaduste kohta spektromeetrile. Nii on võimalik vee kvaliteedil silma peal hoida korraga paljudes kohtades.

Laborikatsetes suutis Katziri süsteem avastada veest pestitsiide, mille kontsentratsioon jäi oluliselt allapoole Maailma terviseorganisatsiooni poolt seatud lubatud ülempiirist. Katseid on tehtud ka mitmes kohas Euroopas ning tulemused on avaldatud ajakirjas Journal of Applied Spectroscopy.

Sellisest süsteemist oleks kõvasti abi keemiaterrorismi ohu vähendamisel. „Näiteks USA joogivesi on praegu tõsises ohus, sest vee kvaliteeti kontrollitakse reeglina kord päevas või ülepäeviti,“ ütles Katzir.

Ulatusliku paanika  tekitamiseks ei olekski vaja tappa palju inimesi. Viiekümnest surnust piisaks ilmselt täiesti, et külvata segadust ja hirmu üle maailma. Üheks tõenäoliseks sihtmärgiks võiksid olla taas pilvelõhkujad. Paljudes neist on hoone ülemises osas veereservuaar, millele ligi pääsemine ei ole kindlasti ületamatult keeruline ülesanne.

Loe veel Novaator uudiseid

Autor: Siim Sepp

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700