10. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmekaitse: kas võlgnike nimekirja tohib avalikustada?

Lugeja küsib: "Hilinesin mobiiliarvete tasumisega ja minu võlgnevus läks inkassosse. Inkassofirma avalikustas minu nime koos võlgnevusega Äripäevas. Kas selline andmete avalikustamine minu nõusolekuta on seadusega lubatud ja kuidas peaksin käituma?"

Küsimusele vastab Taago Pähkel, andmekaitse inspektsiooni järelevalvedirektor eilses Maalehes.

Inimese andmete avaldamine saab toimuda tema nõusolekul või seaduse alusel. Lepingupartner edastab teie võlaandmed inkassoettevõttele selleks, et võlga sisse nõuda. Võla sissenõudmine tähendab hoiatamist, kohtusse ja kohtutäituri poole pöördumist.Võla sissenõudmiseks andmete laiemale avalikkusele avaldamine (näiteks ajalehes, Internetis) on lubatud, kui te ise selleks lepingus nõusoleku andsite. Kui te nõusolekut ei andnud, siis rikub selline avaldamine isikuandmete kaitse seadust. Teil on õigus nõuda avaldamise lõpetamist. Kui teie nõudega ei arvestata, võite kaebusega meie poole pöörduda.Kui võlgnevused tuleks rangelt saladuses hoida, siis suureneks risk, et tehinguid tehakse ebausaldusväärsete osapooltega. Seadus eelistab kolmandate isikute kaitset halbade tehingute eest võlgnike isikuandmete kaitsele. Seadus lubab inimese maksevõimelisuse hindamiseks edastada andmeid tema makseraskuste kohta kolmandatele isikutele. Enamasti kasutatakse selleks krediidiinfo-teenust osutavate ettevõtete abi.Kuid seadus esitab siin lisatingimusi. Muu hulgas tuleb sellisel andmete edastamisel tuvastada, kellele need täpselt edastati ja kas nende andmete saamiseks oli saajal õigustatud huvi.Ajalehes või Internetis avaldamisel ei ole võimalik neid tingimusi täita.

Lisainfoks soovitame tutvuda " Maksehäirete avaldamine ".

Autor: Andmekaitse Inspektsioon

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700