8. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esita majandusaasta aruanne õigeaegselt

Enamike ettevõtjate jaoks on majandusaasta aruande esitamise tähtaeg 30. juuni. Kõige kiirem viis on esitada aruanne elektrooniliselt!

Äriühingud ja sihtasutused peavad kuue kuu jooksul pärast majandusaasta lõppu esitama registrile oma majandusaasta aruande, enamike ettevõtjate jaoks on esitamise tähtaeg 30. juuni.

Justiitsministeeriumi nõuniku Kadri-Catre Kasaku sõnul saab majandusaasta aruande esitada äriregistrile või mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrile elektrooniliselt, registriosakonnas kohapeal või saata tavapostiga.

„Kõige lihtsam on majandusaasta aruannet esitada elektrooniliselt, kasutades kas ID-kaarti, mobiil-ID või internetipanga paroole,“ selgitas Kasak. „Elektroonilist aruannet saavad esitada äriühingute või sihtasutuste juhatuse liikmed, täisosanikud, esindusõiguslikud usaldusosanikud, filiaali juhatajad, likvideerijad või pankrotihaldurid.“

Täpsed juhised majandusaasta aruande elektroonilise esitamise kohta leiab aadressilt: http://www.rik.ee/e-ariregister/aruanne.

Registrit pidaval kohtul on aruande õigeaegse esitamata jätmise eest õigus trahvida ettevõtjat ja kõiki andmete esitamiseks kohustatud isikuid korduvalt ja hoiatamata. Trahv määratakse tsiviilkohtumenetluse seadustikus sätestatud ulatuses, aga mitte vähem kui 5000 krooni. Kui aruannet ei ole esitatud 18 kuu jooksul pärast majandusaasta lõppu, kustutab registrit pidav kohus juriidilise isiku registrist või otsustab tema sundlõpetamise või likvideerimise.

Esitatud majandusaasta aruanne peab vastama vorminõuetele, mis on kehtestatud justiitsministri määrusega kohtule dokumentide esitamise kord.

Autor: Justiitsministeerium

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700