27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad pääsevad mitmekordsest andmete esitamisest

Valitsus kiitis täna heaks eelnõu, mille kohaselt saavad ettevõtjad tulevikus esitada oma majandusaasta aruanded äriregistri ettevõtjaportaali kaudu nii, et samu andmeid ei ole enam vaja teistele asutustele edastada.

„Praegu kogub riik mitmeid andmeid dubleerivalt – sama infot võib leida maksudeklaratsioonis, riiklikes statistikaaruannetes, majandusaasta aruandes jne,“ sõnas justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik. „Näiteks Statistikaameti uuringu kohaselt dubleeritakse hetkel statistiliste aruannetega 80 protsenti bilansi ja kasumiaruande andmetest.“

Lisaks aitab muudatus kokku hoida riigi ressurssi. „Kuigi ka täna saab ettevõtjaportaali majandusaasta aruandeid elektrooniliselt esitada, on see võimalik vaid PDF või RTF formaadis. Neid faile peab aga kontrollima ükshaaval käsitsi, mistõttu nõuab majandusaasta aruannete läbitöötamine suurt aja- ja tööjõukulu,“ selgitas Aavik.

Eelnõu kohaselt on võimalik ettevõtjaportaali sisestada majandusaasta aruanded elektrooniliselt XBRL formaadis. See tähendab, et arvutiprogramm saab edastatud informatsiooni koheselt töödelda ja kontrollida. Kuna nii muutub esitatud teave automaatselt kättesaadavaks ka kõikidele huvitatud osapooltele, kaob ettevõtjate kohustus esitada mitmeid kordi neid andmeid, mis sisalduvad seaduse kohaselt majandusaasta aruandes.

„Seadusemuudatus ei tähenda siiski seda, et ettevõtjad pääseksid ainult majandusaasta aruande esitamisega. Teisele asutustele jääb alles õigus küsida ettevõtja käest neid andmeid, mida majandusaasta aruandes ei ole,“ lisas Aavik.

Käesolev muudatus on üks osa ettevõtete aruandluse lihtsustamise kavast, mille väljatöötamisega tegeleb vastav valitsuse komisjon. Komisjoni kuuluvad justiitsministeeriumi, rahandusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Eesti Panga, Maksu- ja Tolliameti, Statistikaameti, Registrite ja Infosüsteemide Keskuse, Audiitorkogu ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja esindajad.

Autor: Marko Aavik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700