Autor: Ahti Allikas • 18. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Digiarveldus säästab miljoneid

Paljud ettevõtted saadavad ja võtavad vastu pdf-formaadis arveid e-posti aadressil. Eraisiku e-postile saadetavat arvet võiks isegi e-arveks nimetada - seda ta välja ei trüki. Ettevõtete puhul on tegu pigem pseudo e-arvega. Enamik firmasid trükib selle välja ja käsitleb sarnaselt paberarvega. Arve saatja asemel kannab paberi- ja trükikulud vastuvõtja.

Tõelise e-arvelduse puhul pole tegu pdf-failiga, vaid ettevõtete infosüsteemide ja majandustarkvarade vahelise andmevahetusega, mille kestel arve kunagi paberile ei jõua.

Soomlased on selgitanud välja, et organisatsioonis kulub paberarve puhul 26 minutit, digitaalse arve puhul 5 korda vähem aega.

Eestis võib arvestada ühe paberarve töötlemise tööjõukuludeks 50 krooni. E-arvete puhul oleks see 10 krooni. Uuringu tulemuste alusel saame arvutada, et e-arvetele üleminek aitab ettevõttel säästa kuni 80% töötajate aega. Lihtne arvutus ütleb, et paberarvetelt e-arvetele üleminekul saab ettevõte säästa finantsarvestuse kuludelt kuni 20% (vt ka tabel). Seega annab digihaldus otsest kulukokkuhoidu.

Nii Soomes kui ka Rootsis on arvete töötlemine digitaalsel kujul populaarne. Radikaalne näide on Taani, kus 2005. aastast võtavad riigi- ja munitsipaalasutused vastu vaid e-arveid. Nii säästeti 120-150 miljonit eurot aastas. Kulud uuele süsteemile üleminekuks moodustasid vaid 10% saadud tulust.

Ka Eesti riik saaks siin oluliselt kaasa aidata - rakendades digiarvete ringlust oma süsteemis. Positiivne eeskuju nakataks ka erasektorit.

Kokkuhoid üleminekul e-arvetele

Ostuarvete vastuvõtmisel 62%.

Müügiarvete edastamisel 42%Allikas: Bruno Koch, Billentis

Arvete töötlemise osa finantsarvestuse kuludes

Ostuarved koos maksmisega 23%.

Müügiarved koos meeldetuletusega 13%.Allikas: Deloitte

Originaalartikkel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700