Autor: Kadrin Karner • 11. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: alustavale ettevõttele maksumoratoorium

Ettevõtluse propageerimiseks võiks Eestis emapalgale sarnase alustava ettevõtja palga sisse seada, leiavad Arengufondi nõustanud eksperdid, majandusminister Juhan Parts ideed kiitma ei tõtta, kuid nõustub, et alustav ettevõte vajab abistamist.

"Oleneb, mida selle palga all silmas peetakse. Alustavate ettevõtete toetust tuleb suurendada,“ leidis minister. „Probleem, mida ma möönan on see, et alustavate ettevõtet puhul võiks olla teatav maksumoratoorium,“ pakkus Parts ning selgitas, et alustava ettevõtjana on raske teha kõike korraga- investeerida, käivitada firmat ja kohe hakkama suuri makse maksma. „See võiks olla teema, mida võiks arutada. Maksta ettevõtte omanikule emapalga taolist sissetulekut, see on vist liig," ütles minister. 

 KredEx juhataja Andrus Treieri sõnul tuleks ideed enne analüüsida, et välja tuua, mis selle mõjud võiks olla. „Teatud kujul võib see olla täitsa rakendatav. Iseküsimus on see, milline alternatiivne mõju oleks, et kuskilt motivatsiooni maha ei võtaks ja kuidas kontrollida, et see just õigesse kohta läheks,“ rääkis Treier.

„Aga mõttena on see päris huvitav, miks mitte seda edasi arendada,“ tuli KredExi juhi poolt roheline tuli.

Treier nõustus, et vaid riigieelarvest sellist palka rahastada ei kannataks. „See on keeruline jah. Kui nüüd euroopa vahendid ringi vaadata siis saaks näidata selle positiivset mõju või selgitada, mille arvelt seda teha,“ arutles ta. 

Arengufond ja selle juures käinud eksperdid ja praktikud esitasid oma ideed riigikogule nime all "Valge paber" ning seal kirjas olev nägemus peaks aitama Eestil majanduskriisist välja murda ning panema aluse uuele kasvule.

"Valge paberi" koostajateks olid Arengufondi juurde koondunud eksperdid Jaan Pillesaar (Helmes), Urmas Varblane (Tartu Ülikool), Marju Lauristin (Tartu Ülikool), Raivo Vare (Eesti Koostöö Kogu), Erik Terk (TLÜ Eesti Tuleviku-uuringute Instituut), Taavi Veskimägi (Riigikogu), Siim Sikkut, Marek Tiits ja Heido Vitsur (kõik Eesti Arengufond). Ettepanekuid esitasid ja kommentaare jagasid veel ka Bo Henriksson (ABB Baltic), Vahur Kraft (Nordea Pank), Ilmar Lepik (presidendi kantselei), Andrus Treier (KredEx), Jüri Käo (NG Investeeringud), Andrus Oks ja Kitty Kubo (Eesti Arengufond) ning Daniel Vaarik.

Originaalartikkel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700