Maksuamet tuvastas kvartaliga 389 mln kr tasumata makse

Maksu- ja tolliamet tuvastas esimeses kvartalis deklareerimata ja tasumata makse kokku 389 miljoni krooni ulatuses. 87 protsendil kontrollitavatest juhtumitest tuvastas maksuhaldur maksuseaduste rikkumise.

Olulisemad valdkonnad, millega tegeleti olid taksojuhtide maksukäitumine, ümbrikupalgad ning fiktiivsete arvete esitamine ehk käibemaksupettused – viimaseid peidetakse aina enam reaalse äritegevuse varju, teatas maksu- ja tolliamet (EMTA).

Ameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul on käesolevast aastast näha selget trendi isikute maksukäitumise muutumises. "Kui varasemalt korrigeerisid vabatahtlikult oma maksudeklaratsiooni ligi pooled hoiatuskirja saanutest, siis tänavu on olukord halvenenud," selgitas ta. Veermäe märkis, et need maksumaksjad, kes ei paranda oma maksudeklaratsiooni, võivad oodata maksuhalduri kontrolli. Kuna hoiatuskirjade saatmisele eelneb põhjalik riskianalüüs, on kontrollid olnud tulemuslikud – 87% juhtudest on tuvastatud maksurikkumine, lisas ta.

Märtsis toimus Tallinnas politsei, transpordiameti ning EMTA ühisreid taksojuhtide kontrollimiseks. Vaatluse alla võetud 49 taksojuhist oli enamikul probleeme maksuarvestusega. Üks isik ei olnud ennast registreerinud ettevõtjaks, viis isikut pole esitanud tuludeklaratsiooni E-vormi, kolm isikut on saanud sotsiaalkindlustusametist abiraha selleks õigust omamata ja viie isiku kohta pole äriühingud deklareerinud andmeid maksuhaldurile ehk nad olid mustalt tööl.

Taksojuhtide kontrolliga seonduvalt saadeti aasta alguses märgukirjad ka 150-le FIEst taksojuhile, kes ei olnud esitanud 2007. aasta tuludeklaratsiooni E-vormi. Kõigest kaks isikut esitas puuduolevad deklaratsioonid, teatas EMTA.

Ümbrikupalkade maksmises on selgeks trendiks töötajate poolt tulnud kaebuste arvu kasv. Kui mullu esimeses kvartalis laekus 175 vihjet ümbrikupalga maksmise kohta ja terve aastaga 655, siis tänavu on kolme kuuga 301 vihjet.

Egon Veermäe kinnitusel suhtub maksuhaldur laekunud informatsiooni täie tõsidusega ja analüüsib kõiki kaebusi. Tänavu esimeses kvartalis alustati 51 ümbrikupalga kontrolli ning lõpetati 37 juhtumi kontroll, mille tulemusena esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse kogusummas 8,7 miljonit krooni.

Jaanuaris esitas maksuhaldur fiktiivseid arveid kasutanud äriühingutele 217 e-teavituskirja. Teavitamise tulemusel parandas oma käitumist 11% isikutest. Esimese kvartali lõpuks on lõpetatud 39 kontrolli äriühingute suhtes, kes ei parandanud oma maksukäitumist ja kokkuvõttes tuvastati tasumata maksusumma 135 miljoni krooni ulatuses, teatas EMTA.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad