Autor: Raamatupidaja.ee • 27. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet tõmbab võlgade ajatamise võimalust koomale

Maksu- ja tolliameti peadirektori Enriko Aava sõnul ei pruugi maksude ajatamine edaspidi enam sama hõlpsasti läbi minna, nagu see seni on käinud.

Aava kinnitusel on 5miljardilisest maksuvõlast ajatatud üle 300 miljoni krooni. "Seda on ikkagi väga palju, viis korda rohkem kui aasta tagasi," lisas Aav.

Üksikjuhtumid vaadatakse läbi, kuid tõenäoliselt ei pruugi see enam alati õnnestuda sellistel tingimustel, nagu see on senini õnnestunud," märkis ta maksuvõlgade ajatamise kohta.

Kui Äripäev kirjutas kuu aega tagasi, et maksuvõlgade ajatamine on ettevõtjate seas saanud sel aastal uueks viisiks, kuidas oma rahahäda leevendad, siis Aava sõnul pole ajatamine reeglipärane soodustus, see on vastutulek ajutises raskuses olijale. "Küsimus on, mis hetkest on muutunud ajutine raskus alaliseks raskuseks," märkis maksuameti juht. Tema sõnul on üha rohkem ka neid ettevõtteid, kes ei suuda seda graafikut täita.

Piimatööstur karmimate ajatamise tingimuste vastu

Oma 4 miljoni kroonise maksuvõla ajatanud Põlva Piim Tootmise juhatuse liige Ülo Kivine ei pea õigeks maksude ajatamise asemel pankrot valida. "Kui see teema oleks püstitatud kaks aastat tagasi, siis ma oleks olnud maksuameti peadirektoriga nõus. Praegu on olukord pisut teine ja ettevõtete raskused on tulenenud kõigil koos ühest asjast - majanduslangus," põhjendas ta.

Kivise sõnul on probleemid erinevad. "Meie puhul on tegemist hirmsuure laovaruga," märkis ta.

Samuti ei poolda ta maksude ajatamise tingimuste karmistamist. "Kui ettevõttel on plaan kriisist väljumiseks, siis on see õigustatud," lisas Kivine.

Konsultatsioonifirma Ernst & Young juhatuse liikme Ranno Tingase kinnitusel pole maksude ajatamine midagi dramaatilist, seda on kogu aeg tehtud. "Iseenesest on see täpselt sama, kui küsitakse pangast maksepuhkust, küsitakse hankijatelt ajatamist, kasutatakse erinevaid võimalusi rahavoogude juhtimiseks," rääkis ta.

Tingas: võlgade ajatamise lõpetamine oleks vale

Maksuameti otsus lõpetada ajatamised oleks Tingase ütlusel vale. "Lõpuks ettevõtjad on need, kes riigi eelarvet täidavad, ja kui riik on see, kes julma võlausaldajana ukse kinni lööb, nii et ettevõte peab minema pankrotti, halvendab see kogu majandust. Teisest küljest saan aru, et kergekäeline ajatamine pole ka lahendus," rääkis ta.

Aav ütles, et maksuhalduri poolelt vaadatuna on dilemma, millistele maksuvõlaga ettevõtetele, kes on ausalt maksuvõla deklareerinud, vastu tulla ja millistele mitte.

Pane tähele!

Maksuvõlgadega seostub Ernst & Youngi juhatuse liikme Ranno Tingase sõnul veel üks probleem, mida ei saa lahendada maksuametnikud, vaid mis on riigi pädevuses. Nimelt on tulumaksuseaduse järgi maksuintressi maksmine ettevõtlusega mitteseotud kulu, mis tähendab, et maksuvõlalt intressi maksmisel tuleb lisaks intressile maksta ka tulumaksu. See kehtib nii ajatatud kui ka ajatamata maksuvõla puhul. Seega ajatamata maksuvõla kulu ettevõtjale on ligi 28% aastas koos tulumaksuga. "Arvan, et riik peaks selle maksukohustuse kiirelt tühistama, sest miks peaks karistama maksuintressi maksmist. Või vähemalt tähtajaliselt peatama selle kehtivuse kuni majandus normaliseerub," ütles ta.

Originaalartikkel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700