19. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohv vähendab valu

Kõik me teame, et kohv annab energiat. Kuid et tegu on ka valuvaigistiga, teab vaid mõni üksik ja sedagi oma isiklike kogemuste põhjal.Isiklikest kogemustest teadis seda ka praegune Illinoisi ülikooli professor Robert Moti, kes varem tegeles võistlusliku jalgrattaspordiga. Tema ja treeningukaaslaste pikkadele treeningsõitudele eelnes alati kohvikukülastus. Siis piirdus teadmine kohvi kasulikkusest sellega, et see aitab lihtsalt paremini treenida. Ja sellest tollel hetkel piisaski.

Põhjuste ja teadusliku kinnituseni jõuti alles nüüd, kus Robert Moti otsustas välja uurida, kas tema tundel on ka alus, ja kui on, siis miks see nii on.

Ma arvan, ütleb Moti, et paljud inimesed joovad vaistlikult enne treeningut kohvi ega mõtle sellele, mis kasu sellest täpselt olla võiks. Aga kasu on selles, et inimene tunneb treeningu ajal vähem valu.

Sportlased arvavad ka, et kofeiin aitab treeningutel kiirenenud ainevahetuse abil rasvadest lahti saada. Arvamust, et see toimub ainevahetuse kaudu, uuringud väga ei toeta. Pigem on professori arvates ka siin paremate tulemuste taga võimalus rohkem lihastööd teha, sest valu pole pikemat aega tunda.

Keegi ei osanud varem arvata, et kohvi joomine mõjub valutustavalt ühtmoodi hoolimata sellest, kas oled pidev kohvitaja või mitte. Katsetest tulenevalt näib paras kohvikogus olevat 2-3 tassi päevas. See on ka kogus, mis biokeemikute arvates suuremale osale inimestele liiga ei tee, kui muu toitumine on normis.

Professor väidab, et kohvi puhul ei teki ka pikaajalisel kasutamisel üha suuremate "dooside" vajadust. Kui vaadata igapäevase kohvijooja ja mittejooja aju aktiivsust pärast kohvi manustamist, siis vahet pole!

Suurem osa inimesi pole muidugi sportlased, kuid mingit viisi liikujad ikkagi. Olgu selleks kõndimine, jooksmine, jalgrattasõit või midagi muud. Valuga liikuda pole aga suurem asi ja just valu on paljudel juhtudel tegelik põhjus, mille pärast liigutamisminutid päevaplaanist erinevatel ettekäänetel välja kukuvad. Tasub katsetamist, milline kehamõjutamise viis mõnusama, väiksema valuga liikumise jaoks sinu puhul toimib. Mõni asi lõpuks ikka aitab. Hommikukohv on aga lisaks lihtsalt mõnus.

Autor: Terviseleht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700