30. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas sisemist agressiooni positiivselt suunata?

Kuidas positiivselt suunatud agressiooniga eesmärke saavutada, uut jõudu leida ja ebaõnnestumistest üle olla? Õpi ennast kehtestama!Sisemise agressiooni positiivne ärakasutamine on kui malemäng. Sellel ei ole mitte midagi ühist raevupursete ja emotsioonide minnalaskmisega. See on julgus ületada vastuseise, piltlikult öeldes lammutada takistavaid müüre ja vastutuult liikuda. Seda võib nimetada pigem enesekehtestamis- ja mõjutamisoskuseks.

Mitte millegi vastu, vaid millegi poolt tuleb võidelda! Julge, aga mitte kergemeelne; Võitlusvalmis, kuid mitte pahatahtlik; Optimistlik, kuid mitte naiivne; Kiire reaktsiooniga, kuid mitte rahmeldav.

Oluline aspekt agressiooni juhtimisel on selle õige suunamine. Ei ole vaja võidelda millegi vastu, vaid millegi poolt. Näiteks projektijuhtimiseks vajalike ressursside või positiivse tööõhkkonna eest. Või selle eest, et kõrvaldada üksteisest valestiarusaamised. Agressioonide positiivne suunamine väldib kaaslastele kahju tekitamist; tegevusi, mis toimuksid ettevõtte või kolleegide arvelt.Seejuures on määrava tähtsusega järgnevad isikuomadused ja neid tuleks enda juures arendada:

Vajalik on ka hästi väljakujunenud reaalsustaju olemasolu. Võidelda tasub, kui võidu võimalus on vähemalt 51 %. Jõukatsumistest, mille kaotus on juba ette näha, tuleks eemale hoida ja pigem taganeda. Lõppude lõpuks on ka taganemisoskus üks osa agressiooni positiivsest juhtimisest.

Kahjuks elame me „kadeduse kultuuris“. See tähendab, et edukad peavad olema valmis, et neid hakatakse sageli põhjendamatult kritiseerima.

Kõlakatele tuleb koheselt reageerida

Oma kindlale seisukohale jäämine aitab selgelt edasi. Kui julged end positsioneerida vastuseisu väljendavana, ei nähta sind enam kuigi tõenäoliselt vahendaja rollis. Sellele tuleks kindlaks jääda ja oma positsiooni teistele ikka aegajalt nt. kohvipauside ajal ja muu jutu vahelt selgelt väljendada. Nii kinnistub teiste arvamustes sinu imago ja info selle kohta liigub inimeselt inimesele.

Negatiivsetele „kõlakatele“, mis puudutavad otseselt inimest ennast, tuleb koheselt reageerida. Pöördudes ülemuse poole ja parimal juhul ka kohe tõendusmaterjale kaasa võttes, näitad enda tugevust.Näitena: Kui neljakümnendates eluaastates naisterahva, kes on äsja saanud ihaldusväärse ametikoha, selja taga hakatakse rääkima jutte, et „endal pole veel peretki loodud“, võib koheselt vastata, et lastetus ei ole soovitud, kuid paraku pole enda teha.

Ole andestamatu – enese hüvanguks

Tööalases elus tuleb olla ettevaatlik ja samas andestamatu nende inimeste suhtes, kelle tõttu head projektiideed alati vett vedama lähevad. Kui soovid leida võimalust seda situatsiooni muuta, tuleks leida tee selle isiku suhetevõrgustikku või paluda tema ülemusel midagi ette võtta. Selline vastumängimine aitab ära hoida ka võimalust, teha säärasele võimuinimesele veel ise kogemata mõni „heategu“. Pigem tuleks vältida temaga suhtlemist ning vältida talle isegi pastapliiatsi laenamist.

Kas nii tohib käituda? Jah, tohib küll, kui on soov asju muuta ja edasi arendada. Lõppudelõpuks tuleb end sääraste küünarnukkidega teed rajavate karjeristide suhtes kehtestada , et ise kahjustamatult läbi töise argipäeva hakkama saada.

Peale ebaõnnestumisi uue jõu leidmine

Peale ebaõnnestumisi on raske endas taas uut jõudu leida. Agressiooni tekkimine on see tunne, mis näitab, et kusagil on üle piiri mindud, sind on haavaud ja see annab omakorda impulsi enese kehtestamiseks.

Sõna „aggredior“ omab ladina keeles peale „ründama“ tähenduse veel „enda poole võita püüdma“ tähendust. Seega on agressioon jõud, mis hoiab peale ebaõnnestumisi inimest tegevuses ja annab energiat ennast uuesti koguda. Olles mitmeid kordi pettunud või haavata saanud, aitab tekkinud viha uuesti alustada. Midagi selgelt ja otseselt ette võtma – just seda mõeldakse selle all.On vaid üks asi, mida agressiooni positiivse suunamise korral teha ei tohi – ja see on: tunnetel vabalt möllata lasta. Enne kaitsele asumist tuleb maha rahuneda ja hetkeks mõtteid koguda, vaid nii saad arukalt toimida.

Allikas: www.monster.de

Autor: Daily Saviauk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700