Autor: Raamatupidaja.ee • 29. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vastastikuste nõuete täitmisel aitab tasaarvestus

Vandeadvokaat Urmas Kõrgesaar ja jurist Karin Ploom kirjutavad aripaev.ee õigusblogis, et tasaarvestus on äritegevuses võrdlemisi levinud viis nõuete rahuldamiseks.

.....

Tasaarvestuse õiguse tekkimise esmaseks eelduseks on kahe isiku vahel samaliigiliste nõuete olemasolu. Praktikas tähendab see eelkõige rahaliste nõuete olemasolu. Olukordi, kus teostatakse tasaarvestus näiteks kaubas, esineb harva.  

Lisaks nõude olemasolule tuleb arvestada ka asjaoluga, kas ühel poolel on õigus oma kohustust täita ja samas nõuda teiselt poolelt tema kohustuse täitmist. Sisuliselt tähendab see, et nõue millega tasaarvestatakse, peab olema sissenõutav. Näiteks olukorras, kus ettevõttele on esitatud arve tarnitud kauba eest, kuid arve tasumise tähtaeg pole saabunud, ei ole arve tasumise nõue muutunud veel sissenõutavaks ja selle nõude  osas tasaarvestust teostada ei saa.

Tasaarvestus on võimalik seega alates ajahetkest, mil kohustuse täitmise tähtaeg on saabunud (antud näite puhul arve tasumise tähtaeg) ja teisel poolel on (samaliigiline) nõue tasaarvestava poole vastu.

Samaliigiline nõue ei tähenda aga, et ka teisel ettevõttel peab olema nõue tekkinud tasumata arvest, see nõue peab olema lihtsalt rahaline. Samaliigilise nõude kriteeriumi osas on Riigikohus enda lahendis nr 3-2-1-9-09 selgitanud, et tasaarvestada saab ka nõudeid, mis on tekkinud (samadel isikutel) erinevate õigussuhete raames (nt nõuded erinevatest lepingutest või näiteks tugineb ühe poole nõue lepingule ja teise poole nõue lepinguvälisele kahju hüvitamisele).

Tasaarvestamise teostamiseks ei pea rahalised nõuded olema ka ühes vääringus. Eri vääringutes väljendatud rahalisi nõudeid võib tasaarvestada vahetuskursiga, mis arvestatakse tasaarvestamise päeva seisuga tasaarvestatava poole tegevuskohas. Kui ettevõtted asuvad eri riikides, siis arvestatakse seda vahetuskurssi, mis on määratletud  tasaarvestava poole tegevuskoha riigis, seda võib kokkuleppeliselt aga ka muuta

Arvestama peab ka asjaoluga, et tasaarvestust ei saa teostada nõude osas, millele teine pool saab esitada vastuväite. Näiteks olukorras, kus poolte vahel on sõlmitud müügileping ja müüja on kohustatud kauba üle andma alles pärast ostuhinna tasumist. Kuigi müüja võib rikkuda enda lepingulist kohustust ja tähtaegselt kaupa mitte üle anda, ei saa ostja enda võimaliku kahju hüvitise nõuet tasaarvestada ostuhinnaga, kuivõrd müüjapoolne lepingu rikkumine ja kauba õigeaegne mitteüleandmine oli vabandatav ostuhinna mittetasumisega ehk ostja endapoolse lepingu rkkumisega.

.....

Loe lisaks originaalartiklit

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700