Autor: Raamatupidaja.ee • 25. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus eelnõu tugevdab võlausaldajate kaitset

Justiitsministeerium tegi valitsusele ettepaneku saata Riigikokku kohtutäituri seaduse eelnõu, millega tugevdatakse võlausaldajate kaitset pankroti- ja täitemenetluses ning luuakse võimalus avalikustada lapsele elatise maksmisest kõrvalehoidjaid. Justiitsminister Rein Langi sõnul vajab Eestis oluliselt tugevdamist võlausaldajate kaitse pankroti- ja täitemenetluses, võlausaldajate kaitse tugevdamise vajadusele on viidanud ka Maailmapank.

"Majanduse elavdamiseks pole vaja raha laiali loopida vaid parandada konkreetsete sammudega Eesti ettevõtlus- ja investeerimiskliimat," rõhutas Lang. "Me peame tagama, et kõik ettevõtlikud inimesed oleksid motiveeritud Eestis äri alustama."

Tänast reaalsust arvestades on oluline ka eelnõu punkt, mis loob võimaluse avalikustada kohtutäiturite poolt isikute nimed, kes laste elatisnõuete maksmise eest kõrvale hoiavad.

Lisaks luuakse eelnõuga kohtutäituritele ja pankrotihalduritele ühine kutsekoda. "See kutsekoda peaks hakkama analoogiliselt notarite koja ja advokatuuriga seisma hea täituri ja halduri kutsetegevuse arendamise, prestiiži, liikmete koolitamise ja eetilise järelevalve eest," ütles justiitsminister.

Eelnõuga tehtavad muudatused täituri- ja halduriameti pidamises loovad tänasega võrreldes eeldused palju kiiremaks ja tõhusamaks täite- ja pankrotimenetluseks tulevikus ning suurendavad täituri- ja halduriameti usaldusväärsust avalikkuse silmis. Näiteks vara uus  müügikord ei võimalda enam nn piiratud osalejatega kabinetienampakkumiste läbiviimist, samuti keelatakse pankrotihalduritel osta pankrotipesa arvel erinevaid puukteenuseid enda äriühingutelt. 

Langi sõnade kohaselt tuleb ettevõtluskeskkonna parandamiseks järgmisena ette võtta kõikvõimalike lubade ja litsentside põhjendatuse ülevaatamine ning koondada kõik avalik-õiguslikud ettevõtluspiirangud ühte seadusse. "Selles osas loodame kiiret ja konstruktiivset koostööd majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga," lisas minister.

 

Valdek Laur

JustiitsministeeriumAvalike suhete talitusTel 620 8238GSM 534 26784//////[email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700