Autor: Raamatupidaja.ee • 8. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

STAT: Ettevõtete kasum vähenes mullu neljandiku

Esialgsetel andmetel oli ettevõtlussektori 2008. aasta kogukasum 39 miljardit krooni, mis oli neljandik väiksem kui aasta varem, teatab Statistikaamet.

Tihe konkurents siseturul ja ka nõudluse langus välisturgudel sunnib ettevõtteid leppima väiksema kasumiga. Võrreldes 2007. aastaga vähenes kasum enamikul tegevusaladel, vaid veonduse, laonduse ja side ning kalanduse tegevusala suutsid kasumit kasvatada. Kahjumis olid põllumajanduse ning tervishoiu ja sotsiaalhoolekande tegevusala. Suurima osatähtsusega tegevusaladel — hulgi- ja jaekaubanduses ning töötlevas tööstuses — vähenes kasum vastavalt 33% ja 22%.

Ettevõtete müügitulu oli 2008. aastal 641 miljardit krooni ja see langes eelneva aastaga võrreldes ligi 2%. Enim mõjutasid müügitulu langust kolm tegevusala — hulgi- ja jaekaubandus, veondus, laondus ja side ning ehitus. Kaubanduses ja veonduses vähenes müügitulu varasema aastaga võrreldes mõlemal tegevusalal 5% ja ehituses 6%. Suurim langus oli metsamajanduses, kus nõudluse puudus ja langenud puidu kokkuostuhind vähendasid müügitulu 17%.

Ettevõtted investeerisid mullu 37 miljardi krooni eest, mis oli 11% vähem kui 2007. aastal. Kinnisvarahindade kiire langus peegeldab turul valitsevat nõudluse olukorda. Investeeringud maasse vähenesid 2007. aastaga võrreldes poole võrra.

2008. aasta IV kvartalis oli ettevõtete kogukasum ligi 6 miljardit krooni. Viimati oli kogukasum nii väike neli aastat tagasi 2004. aasta IV kvartalis. Võrreldes 2007. aasta IV kvartaliga vähenes kogukasum 51%.

Ettevõtted müüsid IV kvartalis kaupu ja teenuseid kokku 149 miljardi krooni eest ehk 13% vähem kui aasta varem samal ajal.

IV kvartalis investeerisid ettevõtted 9,3 miljardit krooni ehk 2,9 miljardit vähem kui aasta varem samal ajal. Investeeringud vähenesid kõikide materiaalse põhivara objektide puhul.

Ettevõtete kogukasum, I kvartal 2004 – IV kvartal 2008

 

Täpsem teave:Toomas Rei
0

PeaanalüütikTööstus-, ehitus- ja energiastatistika talitusStatistikaametTel  625 9193 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700