4. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kogumispensioni II samba lõpetamine

Üldlevinud arusaam on selline, et kui mõni vanem töötaja jõuab vanaduspensioniikka ning tema kohta ei pea enam arvestama näiteks töötuskindlustuse makset, siis võiks lõpetada ka kogumispensioni maksete arvestamise. Tegelikkuses see nii ei ole ning kogumispensioni arvestatakse edasi ka vanaduspensioni ea piiri ületanud töötajate puhul. 

Millal lõpeb kohustus teha kohustusliku kogumispensioni (II samba) sissemakseid?

Väga tihti küsitakse pensionikeskusest teavet selle kohta, millal lõpeb tööandjal kohustus arvestada oma töötajate kogumispensioni makseid.

Üldlevinud arusaam on selline, et kui mõni vanem töötaja jõuab vanaduspensioniikka ning tema kohta ei pea enam arvestama näiteks töötuskindlustuse makset, siis võiks lõpetada ka kogumispensioni maksete arvestamise.Tegelikkuses see nii ei ole ning kogumispensioni arvestatakse edasi ka vanaduspensioni ea piiri ületanud töötajate puhul. 

Kogumispensioni maksete arvestamise ning kinnipidamise lõpetamiseks peab vanaduspensioniikka jõudnud isik tegema ise avalduse pangas või elukindlustusseltsis kogumispensioni väljamaksete saamiseks ning saama ka esimese väljamakse.

Iga kuu 10.–15. kuupäevani saavad väljamakseid isikud, kes valisid kogumispensioni väljamaksete tegijaks kindlustusseltsi, s.t need, kes sõlmisid kindlustusseltsiga pensionilepingu ning saavad väljamakseid seltsist elu lõpuni.

Avaldusele järgneva kuu 16.–20. kuupäevani tehakse väljamakseid otse fondidest isikutele, kes on valinud väljamaksete saamise fondist perioodiliste maksetena või ühekordse väljamaksena.

Raamatupidajate töö kergendamiseks ning maksete lihtsamaks arvestamiseks on seaduses kogumispensioni maksete lõpetamine tehtud võimalikult sarnaseks kogumispensioni alustamisega: see tähendab, et maksete lõpetamine hakkab toimuma samuti üks kord aastas, alates 1. jaanuarist. Kogumispensioni makse tasumise kohustus tekib kohustatud isiku 18-aastaseks saamisele järgneva aasta 1. jaanuaril ja lõpeb kohustatud isikule kuuluvate pensionifondi osakute esimese tagasivõtmise päeva aasta 31. detsembril.

Seega, kui kogumispensioniga liitunud ja pensioniikka jõudnud töötajal algavad kogumispensioni väljamaksed aasta keskel, siis tuleb tema palgast kuni 31. detsembrini ikka 2% II samba makset kinni pidada.

See põhimõte kehtib ka juhul, kui töötaja on otsustanud võtta välja kogu II sambasse kogunenud summa korraga. Antud juhul, kui isik jätkab töötamist, tehakse tema eest aasta lõpuni ikkagi veel sissemakseid II sambasse ning tema sissemaksed peatuvad 31. detsembril. Aasta jooksul kogunenud maksed saab inimene kätte, tehes uue avalduse pangas. Lisaavaldust ei pea tegema isikud, kes saavad perioodilisi makseid, sest nende jätkuvad sissemaksed kogumispensionisse võetakse automaatselt arvesse iga järgmise väljamakse tegemisel väljamakstava summa arvestamisel.

Otsuse korraldada maksete peatamine üks kord aastas tingis nii maksu- ja tolliameti kui ka Eesti Väärtpaberikeskuse kogemus sissemaksete alustamise ajast, mil uus süsteem palju segadust tekitas ning väga paljudel juhtudel oli vaja teha palkade ümberarvestusi ja täita uusi deklaratsioone. Seda seetõttu, et makseid hakati kinni pidama liiga vara või lasti õige hetk mööda. Kui maksete arvestus lõpeb kord aastas, on tööandjal seda kergem kontrollida ning saab vanal aastal juba uueks aastaks ettevalmistusi teha.

Seda, millal oma töötajate palgaarvestusest 2% kogumispensioni makse välja arvata, saab 2009. aastast kontrollida pensionikeskusest isikukoodi lihtpäringuga aadressilwww.pensionikeskus.ee. Suurema hulga töötajate andmete kontrollimiseks korraga saab ka edaspidi tellida masspäringu, millel on uuendusena märgitud maksete kinnipidamise lõppkuupäev.

Kokkuvõttes, kui arvestada seaduses olevaid reegleid, et väljamaksed algavad 2009. aastal ning makse tasumise kohustus lõpeb pensionifondi osakute esimese tagasivõtmise päeva aasta 31. detsembril, siis toimuvad esimesed maksete peatamised alles 2010. aasta jaanuarist. Seega jääb kõikidele piisavalt aega, et end uuendustega kurssi viia.

Loe lisaks antud teemal pikemalt ajakirja RP. 28, 2008.a oktoobrikuu numbrist.

Autor: Katrin Kalberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700