Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond tuvastas aastaga üle 190 miljoni krooni riigile tekitatud kahju

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond viis 2008. aastal lõpule ja saatis prokuratuuri kokku 275 kriminaalasja. Lõpule viidud kriminaalasjadest olid 85 seotud narkootiliste ainetega (sh psühhotroopsete ainetega) ning 143 alkoholi, kütuse, ravimite ja tubakatoodete ebaseadusliku käitlemisega. Maksukuritegudega seotud kriminaalasjade arv oli 37. Uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul iseloomustab eelmist aastat suur kriminaalasjade alustamiste arv psühhotroopsete ja tavaravimite üle riigipiiri toimetamiste kohta. „Nimetatud valdkonnas on tõusvaks trendiks ravimite toimetamine Venemaalt Eestisse ja psühhotroopsete ainete toimetamine Soome,” ütles Kanniste. Kokku avastati 2008. aasta jooksul ameti töötajate poolt 16 166 tabletti ja 1320 milliliitrit erinevaid ravimeid. Maksupettuste osas on uurimisosakonna peamine tähelepanu jätkuvalt suunatud käibemaksuga seotud petuskeemide tõkestamisele. 2008. aastal peatati viie arvevabriku tegevus, mille kogukäive ulatus üle 700 miljoni krooni. Kokku alustati eelmisel aastal 44 maksupettusega seotud kriminaalasja. 2008. aastal prokuratuuri edastatud kriminaalasjades tuvastati riigile tekitatud kahju 193,6 miljoni krooni ulatuses. See on 54 miljonit krooni väiksem kui 2007. aastal. Uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste ütles, et ühelt poolt on selline muutus tingitud tõhusast järelvalvest, mille tulemusena on pettusskeemid lühiajalisemad ja väiksema käibega. Teiselt poolt on maksupettuste skeemid muutunud keerulisemaks ja tõendusmaterjali kogumine raskemaks. Uurimisosakonna töötajate poolt avastati möödunud aastal kokku 3716 liitrit alkoholi (teisendatud absoluutalkoholiks), 1,034 miljonit salasigaretti, 45 780 liitrit salakütust ja 11,2 kilogrammi narkootilisi aineid. Lõpule viidud salakaubaveo ja aktsiiskaupade ebaseadusliku käitlemisega seotud kriminaalmenetluste kaudu hoiti ära 12,9 miljoni suuruse kahju tekkimine riigile. Prokuratuuri saadetud 275 kriminaalasja raames tunnistati kahtlustatavaks kokku 417 isikut, kellelt arestiti vara ligi 45,57 miljoni krooni ulatuses. Eelmisel aastal jõustus kaks kohtuotsust, millega maksupettuse korraldamisega seotud 24 isikut tunnistati süüdi ka kuritegelikesse ühendustesse kuulumise eest ning kuriteo organisaatoritele määrati reaalsed vanglakaristused. Lisaks kohaldati kuritegelikul teel saadud vara konfiskeerimist 1,45 miljoni krooni ulatuses ning laiendatud konfiskeerimist (kolmandatele isikutele kuulunud varale) kuuele kinnistule ning kolmele sõidukile. Rahvusvahelise koostöö raames saadeti uurimisosakonnale 2008. aastal 129 palvet ja päringut. Kõige aktiivsemad koostööpartnerid on olnud Soome, Läti ja Venemaa. MTA uurimisosakonna pädevusse kuulub Eesti Vabariigis toimepandud maksu- ja tollieeskirjade rikkumistega seotud kuritegude kohtueelne menetlus. Annely Erm meediasuhete peaspetsialist

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad