24. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandusaasta lõpetamine, 2.osa

Majandusaasta lõpetamisel ja raamatupidamise aastaruande koostamisel on oluline õiglase väärtuse andmiseks üle vaadata kohustused, eraldised ja kasumiaruanne. Millele keskenduda ja kuidas aruande koostamine endale võimalikult lihtsaks teha, räägib käesolev lugu.

Kohustused. Paljud varade poolel väljatoodud tegevused kehtivad ka kohustuste poolel (lepingute kehtivus, periodiseerimine, intresside arvestus, aruandvate isikute kuluaruanded ja -dokumendid).

Audiitori tähelepanekud:

·

        

·        

·        

Soovitused:

·

        

·        

Eraldised. Eraldis on kohustus, mille realiseerumise aeg või summa ei ole kindlad. Eraldiste kajastamisel bilansis lähtutakse kas juhtkonna või teiste ekspertide hinnangust eraldise täitmiseks tõenäoliselt vajamineva summa ning eraldise realiseerumise aja kohta.

Et eraldiste mõõtmine tugineb hinnangutel, mis ei pruugi alati täpseiks osutuda, on oluline nende kajastamine ja avalikustamine aruannetes muudest kohustustest eraldi. Eraldis kajastatakse bilansis ainult juhul, kui selle realiseerumise tõenäosus on suurem kui 50%. 

Kõige sagedamini moodustatakse eraldisi järgmistel juhtudel:

·

        

·        

Audiitori tähelepanekud:

·

        

·        

Soovitused:

·

        

·        

Kasumiaruanne. Kasumiaruandes võib leida summasid, mille kajastamist tuleb majandusaasta lõpus korrigeerida:

Muudes ärituludes ja -kuludes ning finantstuludes ja -kuludes kajastatavad välisvaluutas arvestatud laenude ja investeeringute ümberhindlusest tulenevad valuutakursimuutused kajastatakse kasumiaruandes saldeerituna.

Kliendi lojaalsuse programmide kasutamisel või ehituslepingute kajastamisel on üldjuhul vajalik müügitulude korrigeerimine.

Põhivara müüke tehakse sageli täissummades läbi müügitulu (müügihind) ning ärikulude (põhivara jääkmaksumus), seega tuleb müügi tulu või kulu leidmiseks summad omavahel saldeerida ja kajastada vastavalt kas tulu või kuluna.

Müügitulude ning kaubakulu kajastamisel tuleb arvestada kliendiga kokku lepitud tarnetingimusi (täpsemalt varude lõigus). Peamiselt puudutab see eksportijaid. Müügitulu ja kaubakulu kajastamisel tuleb arvestada mitte ainult arve ja kauba väljastamise kuupäeva, vaid tegelikku kaupadega seonduvate põhiliste riskide ja kohustuste üleminekut müüjalt ostjale.

Mida siis kõige eespool kirjeldatu peale öelda? Raamatupidamine on loominguline protsess, iga raamatupidaja kasutab oma meetodeid, kuidas asjad enda jaoks võimalikult mugavaks ja kiiresti jälgitavaks teha. Oluline on seejuures, et need meetodid oleksid kirja pandud – see tagab järjepidevuse, aitab endal orienteeruda ning ka vaidlustes (näiteks maksuameti või audiitoritega) oma seisukohti kaitsta. Samas on tulnud ette, et need põhimõtted on vastuolus kehtivate raamatupidamispõhimõtetega. Sellise olukorra vältimiseks ning veendumaks, et kasutatud meetodid ja raamatupidamise aastaaruandes kajastatu vastab heale raamatupidamistavale, on soovitatav leida oma audiitorbüroo kodulehelt aastaaruande koostamise kontroll-leht, milles on arvestatud kõiki kehtivaid seadusi ja juhendeid, ning samm-sammult kajastatud summad üle kontrollida. See on väga hea vahend, soovitame kasutada! Nõudke! Sellise kontrollimise kaudu on võimalik lisaks võimalikele vigadele identifitseerida kajastamisele kuuluvat lisainformatsiooni ning vaadata, kas see on ettevõtte raamatupidamissüsteemidest kohe kättesaadav või tuleks andmeid töödelda või lisapäringuid teha. Loodame, et sellisest kokkuvõtvast käsitlusest on teile raamatupidamise aastaaruande koostamisel abi.

Sujuvat ja edukat majandusaasta lõpetamist!

NB! Raamatupidamise seaduse nõuete kohaselt tuleb ettevõtte tegevusest vähemalt üks kord aastas anda ettevõttest huvitatud gruppidele. Aastaaruande põhieesmärk ongi teavitada tema kasutajaid ettevõtte finantstulemustest, majandusseisundist, aga ka muust olulisest, mis peaks aruannete kasutajatele huvi pakkuma.

Äriseadustikus tehti aruandlust puudutav muudatus, mille kohaselt tuleb 01.01.2009 või hiljem algava aruandeperioodi majandusaasta aruanne esitada äriregistrile ainult elektrooniliselt. Aruande esitaja identifitseeritakse ID-kaardi või internetipanga kaudu. Kui aruandekohustuslasel ei ole võimalik aruannet elektrooniliselt esitada, võib ta teha seda notari vahendusel. Kuni nimetatud nõude kehtima hakkamiseni võib aruande esitada ka paberil.

Vaata lisaks:

Majandusaasta lõpetamine, 1.osa

Muudatused 2008.a majandusaasta aruandes

Autor: Erik Laas, Anne Mobel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700