23. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP: Ära jäta käibemaksu välismaale!

Eesti ettevõtjad jätavad igal aastal Euroopasse käibemaksuna kümneid miljoneid kroone, mille nad võiksid tagasi taotleda. 2007. aastal küsisid Eesti ettevõtjad välisriikidest käibemaksu tagasi hinnanguliselt 25 miljoni krooni ulatuses ja tagastamata jäi selleks õigustatud kulutustelt ca 50–100 miljonit krooni. Euroopa Liidus tervikuna jääb ettevõtjate poolt tagasi taotlemata 3–4 miljardit eurot.

Kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides kehtib ühetaoliselt seadusandlus, kus ettevõte võib riigile tasutavast käibemaksust maha arvata hangitud toodete ja teenuste müügihinnas sisalduva käibemaksu. Nii välditakse käibemaksu kahekordset tasumist. Eesti firmad saavad täna käibemaksu tagasi taotleda nii Euroopa Liidu liikmesriikidest kui ka näiteks Norrast, Islandilt ja Monacost.

Välismaal tehtud kulutuste eest saavad käibemaksu tagasi küsida kõik käibemaksukohustuslasest Eesti firmad, kes pole samal ajal käibemaksukohustuslased riigis, kust nad käibemaksu tagasi taotlevad. Enamik riike tagastab käibemaksu hotelliarvetelt, messi-, koolitus-, konverentsi- ja seminarikuludelt. Samuti sobivad käibemaksu tagastamiseks taksotšekid ja kulutused muule riigisisesele transpordile – näiteks ühistranspordi, sh metroopiletid ning riigisiseste lendude piletid.

Käibemaks tagastatakse üldjuhul ka kulutustelt auto rentimisele, kütusele, garantremondile, samuti ärilõunatele ning mõnedes riikides ka sidekuludele kui viimased sisalduvad hotelliarvetel. Sobivad kulutused on samuti teemaksud, näiteks Rootsis Öresundi sillamaks või mitmesugused alltöövõtuga seotud kulud. Kui käibemaksu tagasi küsida alltöövõtule tehtud kuludelt, on kindlasti vaja taotlusele juurde lisada vastav leping.

Loe lisaks originaalartiklit

Autor: Agne Kull

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700