Selgitus kohalike omavalitsuste tulumaksu laekumiste kohta

Kuna kohalike omavalitsuste jaanuari tulumaksu laekumised on segadust tekitanud, peab Maksu- ja Tolliamet vajalikuks vähenemise põhjuseid selgitada. 

Kuni 31.12.2008 kanti maksude laekumisel raha viitenumbri alusel üksikute maksude kontokaartidele ja see raha sisaldus samal kuul eraldatavates tuludes.

Alates 01.01.2009 laekub kogu raha ainult läbi ettemaksukonto ning maksuliigipõhist ettemaksu enam ei ole. Ettemaksukontol olevat raha kasutatakse ainult deklareeritud maksukohustuste tasumiseks. Tulude eraldamisele suunatakse raha alles peale maksukohustuste tasumist.

Uuele arvestussüsteemile üleminekul kanti erinevate maksuliikide ettemaksud ühele ettemaksukontole. Ühele kontole koondatud ettemaksud arvestatakse maksukohustuste katteks, tuginedes maksukorralduse seaduse § 105 toodud järjekorrale.

Käesoleva aasta jaanuaris eraldatud tulude kogusummat mõjutasid nii loobumine maksuliigipõhisest ettemaksust kui üldine maksude väiksem deklareerimine ja tasumine, mis tuleneb väiksematest tööandjate poolt deklareeritud väljamaksetest. Ettemaksude ümberkandmine avaldas mõju ühekordselt ainult jaanuaris, aga tööandjate deklareeritavad andmed omavad mõju ka edaspidi.

Maksu- ja Tolliameti peadirektori asetäitja Dmitri Jegorovi hinnangul võimaldas uus süsteem lõpetada olukorra, mille puhul maksumaksjal võis samaaegselt olla nii võlgu kui ettemakse. Kuna võlalt ei arvestata intressi ettemaksu ulatuses, siis kohalikud omavalitsused, Haigekassa ja Sotsiaalkindlustusamet ei saanud samaaegsete võlgade ja ettemaksude tõttu ei maksutulu ega intressi. Taolisi olukordi oli kümneid tuhandeid. Veel ühe positiivse aspektina võimaldas ühtsele ettemaksukontole üleminek igal tööandjal vähendada maksukorralduste arvu keskmiselt neli kuni viis korda.

Lugupidamisega

Annely Erm
MTA meediasuhete peaspetsialist

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad