4. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omatarbe maksustamisest alates aastast 2009

Riigikogu menetluse läbinud käibemaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seadus muutis mõningal määral omatarbe mõistet. Kuidas mõistetakse omatarvet uue seaduse tähenduses ning mis muutub omatarbe maksustamisel uuest aastast – saame kohe teada!

Uue sõnastuse kohaselt on omatarve maksukohustuslase poolt tema ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta võõrandamine ja teenuse tasuta osutamine, samuti ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta kasutamine maksukohustuslase enda, tema töötaja, teenistuja või juhtimis- või kontrollorgani liikme poolt isiklikuks tarbeks või muul ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil. Kauba võõrandamist või kasutamist eelnimetatud juhtudel käsitatakse omatarbena, kui maksukohustuslane on selle kauba või selle kauba osa sisendkäibemaksu oma arvestatud käibemaksust täielikult või osaliselt maha arvanud.  

Uue sõnastuse kohaselt käsitatakse omatarbena igasugust kauba ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil tasuta võõrandamist, kui kauba sisendkäibemaks on eelnevalt maha arvatud, ning teenuse tasuta osutamist. Teenuste omatarbe puhul ei ole tingimuseks see, et sisendkäibemaks peaks olema maha arvatud. Kehtiva seaduse kohaselt on kauba võõrandamine või teenuse osutamine omatarve juhul, kui kaup antakse või teenus osutatakse oma töötajale, teenistujale või juhtimis- või kontrollorgani liikmele ettevõtlusega mitteseotud otstarbel. Kehtivas seaduses ei ole otsesõnu kirjas, et omatarbeks loetakse üksnes kauba tasuta võõrandamist või teenuse tasuta osutamist, kuid tõlgendus on olnud sama. 

Omatarbe maksustatav väärtus on kauba soetusmaksumus või selle puudumisel omahind või teenuse omahind ilma käibemaksuta. Kui omatarbe moodustab tööandja sõiduauto tasuta või soodushinnaga kasutada andmine, siis võetakse käibe maksustatava väärtuse arvutamisel aluseks tulumaksuseaduse alusel arvutatud erisoodustuse hind. Alates 2009. aastast on eelnõu kohaselt erisoodustuse hinna ülempiiriks 2000 krooni asemel 4000 krooni. Endiselt jääb maksumaksja valida, kas võtta omatarbe määramisel aluseks fikseeritud summa 4000 krooni, mis sisaldab käibemaksu, sel juhul on omatarbe maksustatav väärtus 4000/1.18=3390 krooni ja tasumisele kuuluv käibemaks 610 krooni kuus. Teine variant on sõidupäeviku pidamine, kust on näha auto kasutamine nii ettevõtluse kui eratarbeks. Ka sellisel juhul võetakse maksustatava väärtuse arvestamisel aluseks erisoodustuse hind, mis arvutatakse tulumaksuseaduse alusel rahandusministri määrusega kehtestatud korras kilomeetri hinna põhjal (3 kr/km üle 5 aasta vanuse ja kuni 2000 cm3 töömahuga sõiduauto korral ning 4 kr/km muudel juhtudel).

Omatarve deklareeritakse käibedeklaratsioonil koos muu maksustatava käibega. Käibedeklaratsiooni on plaanis lähiajal täiendada selles osas, et omatarvet hakatakse deklareerima eraldi real, mitte muu käibe hulgas. See on informatiivne lahter, mis annab maksuhaldurile omatarbe maksuarvestusest parema ülevaate.

 

Autor: Aet Külasalu

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700