Annetuste ja kingituste mahaarvamine füüsilise isiku tuludeklaratsioonis

Residendist füüsilisel isikul on õigus oma tulust maha arvata tehtud dokumentaalselt tõendatud kingitused ja annetused. Järgnevalt anname ülevaate, kellele tehtud kingitustelt ja annetustelt on võimalik maksusoodustust saada ja kuidas toimub deklareerimine.Annetuste ja kingituste tõendamineDokumentaalselt tõendatud annetused ja kingitused saab füüsilise isiku tuludeklaratsioonis (FIDEK-is) tulust maha arvata, kui need on tehtud tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute nimekirja kantud isikule, kirikule ja kogudusele, erakonnale, riigi või kohaliku omavalitsuse üksuse teadus-, kultuuri-, spordi-, haridus- või sotsiaalhoolekandeasutusele, kaitseala valitsejale või avalik-õiguslikule ülikoolile. Üldjuhul saadavad nimetatud isikud informatsiooni annetusi ja kingitusi teinud isikute kohta ise maksuhaldurile. Saadud andmed kantakse eeltäidetud deklaratsioonile ja deklaratsiooni esitajal ei ole muud vaja teha, kui kontrollida andmete õigsust ja deklaratsioon kinnitada.  

Kui annetuse või kingituse tegemise kohta eeltäidetud deklaratsioonil andmed puuduvad, täidab deklareerija ise FIDEK-is vastavad lahtrid. Samas peab deklareerijal olema dokumentaalne kinnitus (tõend) nimetatud kulutuse kohta, mis tuleb vajadusel  maksuhaldurile esitada.


Telefoni- ja sõnumiannetused

Kui annetatakse helistamise või sõnumite saatmise teel, tuleks silmas pidada järgnevat. Kui helistatakse juriidilise isiku spetsiaalsele telefoninumbrile (mitte otse tulumaksusoodustusega isiku numbrile), käitub telefoninumbri omanik vahendajana, kes kannab saadud annetused edasi. Kui edasi kantakse kogu saadud raha, saavad helistajad või sõnumi saatjad käsitleda kõne või sõnumi maksumust maksuvaba annetusena. Näiteks heategevusprogrammi „Jõulutunnel” raames tehtud annetust võib tuludeklaratsioonis näidata. Kuludokumendiks on telefoniarve. Kui vahendaja ei kanna kogu summat tulumaksusoodustusega isikule edasi, siis ei saa annetaja kõne või sõnumi maksumust maksuvaba annetusena käsitleda. Kui telefoninumber kuulub tulumaksusoodustusega isikule, loetakse annetus tehtuks tulumaksusoodustusega isikule ning annetaja saab kasutada maksuvabastust vastavalt üldisele korrale.

Millal annetus deklareerida?

Deklareerimisel tuleb tähele panna, et annetust saab näidata selle aasta tuludeklaratsioonis, millal kulu on tehtud. Telefonifirma detsembrikuu arve tasutakse jaanuaris, mistõttu saab seda annetust deklareerida alles järgmise aasta tuludeklaratsioonis. Annetuse saajana võib märkida annetust vahendanud telefonifirma andmed maksedokumendi alusel.

Kogumiskastidesse pandud sularaha ei võimalda annetajale maksusoodustust, sest annetamine ei ole dokumentaalselt tõendatud. Sellisel viisil kogutakse annetusi erinevatel eesmärkidel, näiteks suuremates kaubanduskeskustes.

Osale arutelus

  • Aule Kindsigo

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Kiire ja lihtne aruandlus ja palgaarvestus

Raamatupidamistarkvaraga AccountStudio muudad aruannete koostamise ja palkade arvestamise kordades lihtsamaks ja kiiremaks.

Profit - lihtne ja funktsionaalne majandustarkvara

Profit on lihtne, aga funktsionaalne äritarkvara, mis sõltuvalt valitud moodulitest sobib nii väike- kui suurettevõtetele. Tarkvara katab tüüpilise ettevõtte igapäevased vajadused tänu erinevatele moodulitele, mis on omavahel täielikult integreeritud.

Valdkonna tööpakkumised

Sarkop otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Sarkop AS

21. märts 2018

Tamro Eesti otsib RAAMATUPIDAJAT

Tamro Baltics OÜ

05. märts 2018

Deloitte otsib RAAMATUPIDAJAT

Deloitte Audit Eesti AS

25. veebruar 2018

Uudised

Tööriistad