Autor: Raamatupidaja.ee • 3. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töö leidmisel hakkab abistama Eesti Töötukassa

  Täna, 4. detsembril sai valitsuse heakskiidu eelnõu, millega liidetakse Tööturuamet ja Eesti Töötukassa üheks avalik-õiguslikuks asutuseks. 

Riik ja sotsiaalpartnerid sõlmisid töölepingu seaduse eelnõu ettevalmistamisel 24. aprillil 2008 kokkuleppe tööturuinstitutsioonide ümberkorraldamiseks. Kokkuleppe kohaselt liidetakse Tööturuamet ja Eesti Töötukassa, liitmise tulemusena koondub ühte organisatsiooni kogu tööturgu puudutav tegevus. Tööd otsiva inimese jaoks muutub olukord selgemaks - tema murede ja vajadustega tegeleb üks asutus. Ühendasutus jätkab eelnõu kohaselt Eesti Töötukassa nime all.

Sotsiaalministeeriumis tööala asekantsleri ülesandeid täitva Egle Kääratsi sõnul jääb Tööturuameti ja Töötukassa teenuste ja toetuste valik samaks. „Jätkuvad töötutoetuse ja töötuskindlustushüvitise maksmine, samuti pakutakse endiselt koolitusi ja karjäärinõustamist”, ütles Käärats.

„Praegu tekitab kahe asutuse süsteem inimestes segadust. Nii Töötukassa kui Tööturuamet peavad hoolt kandma selle eest, et tööandja ja tööotsija kokku viia. Tulevikus tegeleb sellega üks asutus. Ühendasutuse konsultandid keskenduvad konkreetse inimese probleemide lahendamisele ja aitavad tal uut tööd leida. Sel ajal, kui inimene tööd otsib, saab ta samast asutusest ka hüvitised - töötutoetuse ja töötuskindlustushüvitise -, et tal oleks kindel sissetulek. Samas peab töötu ise aktiivselt tööd otsima ja olema valmis kohe tööle asuma,” lisas ta.

Ümberstruktureerimine toob kaasa ka selle, et tulevane Töötukassa ei jätka oma tööd avaliku teenistuse seaduse alusel. Kõigi töötajatega tuleb sõlmida töölepingud. Seetõttu on eelnõu kõige suuremad kulud seotud Tööturuameti ametnike koondamisega. Kindlasti on uuel asutusel vaja heade kogemuste ja oskustega spetsialiste. Kõik tänased ametnikud võivad kandideerida tööle ühendasutuses.

Ühendasutuse majandamis- ja personalikulud kaetakse kokkuleppe kohaselt töötuskindlustusmaksest. Seega ei teki riigieelarvele kulutusi.

Ühendasutuste juhtimises osalevad võrdsetel alustel nii riik kui ka tööandjate ja töötajate esindajad.  Sotsiaalpartnerid esindavad asutuse nõukogus Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit.

Eelnõu näeb ette Tööturuameti ja Eesti Töötukassa liitmise 1. maist 2009.

Lisainformatsioon: .

Eelnõu e-õiguses

Tööturuamet teavitab tööturu olukorrast, tegeleb töövahendusega, pakub tööturukoolitust, karjäärinõustamist, tööpraktikat, avalikku tööd, tööharjutusi, palgatoetusi, toetusi ettevõtluse alustamiseks, annab nõu tööruumide ja -vahendite kohandamiseks, annab töötamiseks vajaliku abivahendi tasuta kasutusse, abistab tööintervjuul ja tugisikuga töötamisel, jagab töötutoetusi, stipendiume, sõidu- ja majutustoetust.

Töötukassa maksab praegu järgmisi hüvitisi:  töötuskindlustushüvitist, hüvitist töölepingute kollektiivse ülesütlemise korral ning tööandja maksejõuetuse korral.

Eli Lilles; 56 988 110.

Pressiesindaja 6269 321 

eli.lilles|ä|sm.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700