Autor: Raamatupidaja.ee • 2. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EML: Käibemaksu- ja tulumaksumuudatused on põhiseadusega vastuolus

Maksumaksjate liidu hinnangul on tulumaksumäärade vähendamise ja maksuvaba tulu suurendamise graafik tehtud tähtajaliselt ja nende ennetähtaegne muutmine on põhiseadusega vastuolus. Mis puudutab käibemaksumäärade muutmist, siis lisaks sellele, et maksutõus mõjub Eesti majandusele negatiivselt, toob maksumaksjate liit siingi välja põhiseaduse eiramise. Kuigi tegemist on tähtajatu maksusoodustusega, tuleb ka selle muutmisel arvestada õiguspärast ootust ning muudatuste võimalikku tagasiulatuvat toimet, sest maksuseaduse muudatus mõjutab varem sõlmitud lepingutes kokku lepitud hindu.

Näiteks majutusteenuse puhul on üldlevinud, et hotellitube broneeritakse pikaks ajaks ette ning broneeringu hind on siduv. Kui broneeringu tegemise ajal kehtis 5 protsendi suurune käibemaksumäär, aga käibe toimumise ajal on see juba 9 protsenti, siis puudub majutusasutusel võimalus hinda käibemaksu võrra suurendada ning tema tulu väheneb või tehingust tekib kahjum.

Maksumaksjate liidu juhatuse esimehe Lasse Lehise sõnul mõjutab maksumäära kiire tõus paljude ettevõtjate majandustegevust, sest nad on sõlminud lepinguid hankijate, autorite, töötajatega ja teiste isikutega tulude ja kulude arvestuse alusel, mis lähtuvad väiksemast maksumäärast.

EML esitas vastavasisulised märgukirjad nii Riigikogule kui Vabariigi Presidendile. Kuna seadus on vastu võetud ja president selle välja kuulutanud, siis järgmisena pöördub EML õiguskantsleri poole.

Loe samal teemal ka oktoobrikuu MaksuMaksjast: Lasse Lehis. Tantsud maksudega Riigikogus.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700