STAT: III kvartalis kasvas töötus hüppeliselt

Tänavu III kvartalis tõusis töötuse määr 6,2%-ni, teatab Statistikaamet. Töötus suurenes nii töö kaotanute kui ka tööturule tulnud noorte tõttu.

Viimased neli kvartalit 4% piires püsinud töötuse määr tõusis III kvartalis viimase kahe aasta kõrgemaile tasemele. Töötute arv kasvas 44 000-ni. Ligi pooled neist olid töötuks jäänud koondamise, ettevõtte likvideerimise või pankroti tõttu, sealhulgas 11 000 oli töö kaotanud viimase poole aasta jooksul.
III kvartalis suurenes märkimisväärselt ka noorte töötus, sest tööd asusid otsima koolilõpetajad. 15–24-aastaste töötuse määr tõusis 14,7%-ni. Tänavu on noortel töö leidmisega rohkem raskusi, sest viimastel aastatel valitsenud tööjõupuudus on praeguse majanduslanguse tingimustes asendumas tööpuudusega. Seda enam, et tööturule tulemas on arvukas laulva revolutsiooni põlvkond.
Töötuse määr ja noorte töötuse määr, I kvartal 2002 – III kvartal 2008

Töötus kasvas kõigis piirkondades, kuid kõige rohkem Kirde-Eestis. Kui teistes piirkondades oli töötuse määr 5–6%, siis Kirde-Eestis ligi kaks korda suurem — 11,8%. Kirde-Eesti oli ainus piirkond, kus töötus kasvas tööhõive märkimisväärse vähenemise arvel. Teistes piirkondades jäi tööhõive samale tasemele või kasvas veidi.
Tegevusalati vähenes hõivatute arv põllumajanduses, ehituses, veonduses, laonduses ja sides, tervishoius ja sotsiaalhoolekandes, muu ühiskonna, sotsiaal- ja isikuteeninduses. Hõivatute arv kasvas töötlevas tööstuses, kaubanduses, kinnisvara, rentimise ja äritegevuse tegevusalal. III kvartalis oli tööga hõivatuid 660 500, mis on vaid 0,2% vähem kui aasta tagasi samal ajal (662 100).
Töötus kasvas ka rahvastiku majandusliku aktiivsuse suurenemise tõttu. 15–74-aastasi mitteaktiivseid inimesi oli III kvartalis 338 000, mis on 17 000 vähem kui aasta tagasi samal ajal. Mitteaktiivsus vähenes kõige rohkem õppijate arvu vähenemise tõttu. Samal ajal kui laulva revolutsiooni lapsed siirduvad koolist tööturule, on nende asemele tulev õppijate põlvkond juba märksa väiksemaarvulisem. Praegused 15–16-aastased on sündinud juba ajal, mil sündide arv oluliselt vähenes. Mitteaktiivsete hulgas on vähenenud ka mittetöötavate pensionäride ja laste või teiste pereliikmete eest hoolitsemise tõttu mitteaktiivsete arv. Raskemaks muutunud majanduslike olude tõttu eelistavad pensioniikka jõudnud võimaluse korral töötamist jätkata ja koduperenaised on asunud tööd otsima.
Töötuse määr on töötute osatähtsus hõivatute ja töötute summas. Hinnangud põhinevad tööjõu-uuringu andmetel. Statistikaamet korraldab tööjõu-uuringut 1995. aastast ja igas kvartalis osaleb selles 5000 inimest. Tööjõu-uuringut korraldavad statistikaorganisatsioonid harmoneeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides.

Täpsem teave:

Ülle Pettai
Juhtivstatistik
Sotsiaaluuringute talitus
Statistikaamet
Tel  433 0582 

Detailsemad andmed on avaldatud statistika andmebaasis ja põhjalikum ülevaade väljaandes Eesti Statistika Kuukiri. 10/08. Monthly Bulletin of Estonian Statistics (ilmub 28. novembril).

Osale arutelus

  • Ülle Pettai

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad