Autor: Raamatupidaja.ee • 13. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millest on tingitud viivitused puudega tööealiste inimeste sotsiaaltoetuste ja töövõimetuspensioni maksmisel?

Muudatused õigusaktides tingisid vajaduse Sotsiaalkindlustusameti arstliku ekspertiisi infosüsteemi täiendamiseks, mis paraku on aeganõudev protsess. Seetõttu viibib ligikaudu 7000 tööealise puudega inimese sotsiaaltoetuse ja töövõimetuspensioni väljamaksmine.

Esmajärjekorras hakati infosüsteemis arendama püsiva töövõimetuse ekspertiisi programmi, kuna töövõimetuspension on inimesele põhiline sissetulek, sageli ka ainus. Sotsiaaltoetusi makstakse puudest tulenevate lisakulude osaliseks hüvitamiseks ja seetõttu jääb nende menetlemine hilisemaks.

Töövõimetuspensionid, mille määramiseks ja maksmiseks kõik vajalikud dokumendid, sealhulgas ekspertiisiotsus on olemas, makstakse välja detsembrikuu jooksul.

Tööealiste puuetega inimeste sotsiaaltoetuste väljamaksmine viibib eelkõige neil, kes taotlesid puuet esmakordselt või kelle korduvekspertiisi tähtaeg langes oktoobrisse ja novembri esimesse poolde.

Infosüsteemi arendajaga on kokku lepitud, et puuetega inimeste sotsiaaltoetusi saab hakata määrama ja välja maksma alates detsembri teisest poolest.

Detsembris saab välja maksta need sotsiaaltoetused, mis laekuvad isikute pangakontodele. Posti teel makstavaid sotsiaaltoetusi on võimalik maksma hakata alates jaanuarikuust.

Puudega lastele ja puudega vanaduspensioniealistele inimestele ning ka paljudele puudega tööealistele – kokku üle 100 000 inimesele makstakse sotsiaaltoetused ja töövõimetuspensionid välja endiselt õigeaegselt.

Lisainfoks:

Alates 1. oktoobrist k.a jõustusid muudatused puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduses ja riikliku pensionikindlustuse seaduses. Peamiselt muutus tööealiste inimeste (16-aastaste kuni vanaduspensioniealiste) puude raskusastme ja sotsiaaltoetuste määramise ning püsiva töövõimetuse tuvastamise kord.

Seni määrati tööealistele inimestele puude raskusaste lähtuvalt kõrvalabi vajadusest ning kõik sama puude raskusastmega tööealised inimesed said ühesugust sotsiaaltoetust. Uue korra järgi määratakse puudega täiskasvanu toetus lähtuvalt puudest tingitud lisakuludest.

Seetõttu tööealised inimesed, kes taotlevad puude raskusastme määramist, peavad täitma senisest mahukama ja üksikasjalikuma ekspertiisitaotluse vormi. See omakorda on kaasa toonud tavapärasest pikemad järjekorrad pensioniametite klienditeenindustes, mistõttu palume kõigilt kannatlikkust.

Ekspertiisitaotluse menetlemine ja töövõimetuspensioni ning sotsiaaltoetuse määramine võtab õigusaktidest lähtuvalt aega kuni poolteist kuud, kui kõik ekspertiisiks vajalikud dokumendid on olemas

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700