Autor: Raamatupidaja.ee • 3. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE ja käibemaks

Kui ettevõtja maksustatav käive (v.a kauba import) ületab kalendriaasta algusest arvates 250 000 krooni, on ettevõtja kohustatud 3 tööpäeva jooksul alates nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise päevast esitama Maksu- ja Tolliameti piirkondlikule struktuuriüksusele avalduse enda käibemaksukohustuslaseks registreerimiseks.

Maksustatava käibe hulka kuuluvad eelkõige ettevõtluse käigus kauba võõrandamise ja teenuse osutamise tehingute käive, v.a põhivara võõrandamine. Seega ka juhul, kui ettevõtluses kasutatavat põhivara võõrandatakse suuremas summas kui 250 000 krooni, ei tule ennast registreerida käibemaksukohustuslasena. Registreerimiskohustust ei teki ka siis, kui isiku kogu maksustatava käibe moodustab nullprotsendise käibemaksumääraga käive (näiteks ekspordi käive), v.a kauba ühendusesisene käive.

Avaldus käibemaksukohustuslaseks registreerimiseks tuleb esitada ka siis, kui FIE saab Eestis maksukohustuslasena registreerimata välisriigi maksukohustuslaselt käibemaksuseaduse § 10 lõikes 2 nimetatud teenust – sel juhul tekib FIE-l teenuse saamise päevast kohustus registreerida end piiratud käibemaksukohustuslaseks.

Kui FIE poolt ühendusesiseselt soetatud kaupade (käibemaksuseadus § 8), välja arvatud aktsiisikaup ja uus transpordivahend, maksustatav väärtus ületab kalendriaasta algusest arvates 160 000 krooni, tekib tal samuti nimetatud piirmäära ületamise päevast piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus.

Käibemaksukohustuslaseks võib FIE end soovi korral registreerida ka enne eelpoolnimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimist.

Registreerimise päevast alates peab ettevõtja lisama võõrandatava kauba või osutatava teenuse maksustatavale väärtusele käibemaksu, arvutama tasumisele kuuluva maksusumma ja esitama käibedeklaratsioone, säilitama dokumente, pidama arvestust ning esitama nõuetekohasid arveid vastavalt käibemaksuseadusele. Käibemaksuga maksustamise periood on kalendrikuu.

• Käibemaksumäär on üldjuhul 18%, erandjuhtudel ka 5% või 0%.

• Käibedeklaratsioon tuleb esitada Maksu- ja Tolliametile maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks.

Loe lisaks:

http://www.emta.ee/?id=1045> Käibemaks

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700