Autor: Ruth Paade • 28. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur kavandab arvestussüsteemi vahetust

Maksu- ja Tolliamet kavandab ja töötab välja uut elektroonilist arvestussüsteemi, mis lihtsustab klientidele maksukohustuse jälgimist ja haldamist ning muudab maksuarvestuse selgemaks.

Rakendades toona kaasaegset tehnoloogiat, võttis Maksu- ja Tolliamet 1999. aastal isiku maksukohustuste jälgimiseks kasutusele maksukohustuslaste registri, mis omakorda võimaldas e-maksuameti kasutuselevõttu 2000. aastast. Süsteemi kasutatakse ilma suuremate muudatusteta tänaseni. Samas on nõudmised maksuarvestusele võrreldes 1999. aastaga muutunud ning samuti on arenenud infotehnoloogilised võimalused. Seetõttu on MTA kavandamas muudatusi arvestussüsteemis, soovides pakkuda maksumaksjale üha enam e-teenuseid maksukohustuste jälgimisel ja täitmisel.

Maksukohustuste kajastamine detailsemaks

Oluliseks erinevuseks uue ja vana arvestussüsteemi vahel saab olema nõuete tasumise kajastamine. Kui praeguses süsteemis on maksumaksjal küllaltki keeruline jälgida maksukohustuste tasumist, seda eriti juhul, kui algset maksukohustust on muudetud, siis uues arvestussüsteemis saab maksumaksja jälgida maksukohustuse täitmist iga maksukohustuse muudatuse tasemel.

Ettemaksukonto abil maksude tasumine mugavamaks

Isiku rahalisi vahendeid hakkaks maksuhaldur hoidma koos ühel kontol – ettemaksukontol. Enammakseid ei hakata hoidma enam nimelistel kontodel (nt „sotsiaalmaksu enammakse”), vaid kõik deklareeritud enammaksed kantakse pärast riskianalüüsi isiku ettemaksukontole.

Maksukohustuste jm maksuhalduri poolt kogutavate kohustuste (sunniraha, trahvid, rahvusvahelised abipalved jne) tasumiseks tuleb maksumaksjal teada vaid oma personaalset viitenumbrit ja kanda raha oma ettemaksukontole.

Maksude tasumine muutub mugavamaks, kuna kui praeguses süsteemis peab iga (maksu)kohustuse tasumiseks tegema eraldi makse (nt tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni ja töötuskindlustuse maksete deklaratsioonist tulenevate kohustuste tasumiseks peab maksumaksja tegema maksuhaldurile viis makset), siis uues süsteemis tuleb maksumaksjal teha vaid üks makse ettemaksukonto viitenumbriga ja tasumise tähtpäeval kannab süsteem automaatselt ettemaksukontolt raha arvestuses olevate kohustuste katteks.

Maksumaksjad vabanevad kohustusest esitada ümberkandetaotlus ühe maksu enammakse kandmiseks teise kohustuse katteks. Tänases mõistes „ümberkande” teostab süsteem ettemaksukontol raha olemasolul automaatselt.

Teatud dokumentide (nt maksuotsus, ajatamisotsus, trahviotsus jms) alusel tekkinud (maksu)kohustusi saab maksumaksja tasuda ka dokumendi viitenumbriga. Sel juhul kantakse laekunud summad just selle dokumendi alusel arvestusse kantud kohutuste katteks.

Kui maksumaksja ettemaksukontol olevatest rahalistest vahenditest ei piisa kõigi kohustuste tasumiseks, siis täidetakse kohustused maksukorralduse seaduse muudatuse seaduse eelnõus toodud järjekorras. Rahaliste kohustuste täitmise järjekorras on oluline ka kohustuse tekkimise aeg, st varasem nõue täidetakse enne hilisemat. Samas kui rahalise kohustuse tasumiseks on maksuhaldur oma haldusaktiga (nt maksuotsusega, ajatamisotsusega) määranud muu tähtpäeva, st seadusest tulenevast erineva tähtpäeva, toimub tasumine haldusaktis määratud tähtpäeval.

Muudatused tagastusnõuete menetlemisel

Samuti muutub deklareeritud tagastusnõuete menetlemise protseduur. Kui varem kontrollis maksuhaldur deklareeritud enammakset üldjuhul siis, kui isik esitas tagastustaotluse või ümberkandetaotluse, siis uue süsteemi käivitumisel hakkab maksuhaldur teostama riskianalüüsi ja kontrollima tagastusnõudeid sõltumata sellest, kas isik on esitanud tagastustaotluse või mitte.

Kui tagastusnõue on läbinud riskianalüüsi ja kontrolli, siis kantakse enammakse isiku ettemaksukontole. Maksumaksja võib jätta selle summa ettemaksukontole tulevaste kohustuste katteks või seitsme aasta jooksul taotleda selle summa kandmist oma pangakontole või teise isiku ettemaksukontole.

Uued võimalused kliendivaates

Uues süsteemis muutub ka maksusaldode ja muude kohustuste saldode käsitlus. Praeguses süsteemis võetakse vaikimisi saldosse sisse kõik kuni päringu teostamise hetkel maksuhaldurile teadaolevad kohustused, siis uues süsteemis kuvatakse saldos kõik maksuhaldurile teadaolevad kohustused, sh eelseisva tasumistähtpäevaga kohustused, ning tuuakse välja, missuguste kohustuste tasumise tähtpäev on saabunud või veel ees.

Intressiarvestus

Intressi arvestamise põhimõtted võrreldes kehtiva süsteemiga ei muutu. Süsteemi jääb alles jooksev intressiarvestus, kuid see omab informatiivset eesmärki, tasuda saab vaid dokumendis esitatud intressisummat.

Ettemaksukontole tehtud maksete arvelt loetakse täidetuks see osa intressi, mille osas on maksukohustuslane oma tasumise tahet väljendanud (maksukorralduse seaduse § 115 lg 1), st koostanud intressiarvestuse dokumendi. Maksuhalduri poolt koostatud intressinõudeid hallatakse süsteemis nagu kõiki teisi isiku kohustusi.

Solidaarsete isikute kohustused

Uues süsteemis saab maksumaksja näha (maksu)kohustuse juures infot temaga solidaarsete isikute kohta. Praeguses süsteemis näeb kohustust vaid see isik, kelle nimel on tehtud arvestuskanne.

Solidaarse vastutuse printsiip on enamlevinud tollideklaratsioonide esitamisel, kuid solidaarset vastutust kannavad ka näiteks füüsilise isiku ühise tuludeklaratsiooni esitanud abikaasad, mitteresident ja tema maksuesindaja jms.

Uue arvestussüsteemi põhifunktsionaalsus (nt (maksu)kohustuste arvestusse kandmine ja nende tasumine, tagastusnõuete menetlemine jms) on plaanis kasutusele võtta alates 2009. aasta jaanuarist. Väiksemaid täiendusi (nt otsekorralduslepingu sõlmimise võimalus, pangamakse alustamine e-maksuameti keskkonnast, jne) tehakse 2009. aasta jooksul. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700