Autor: Raamatupidaja.ee • 23. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viienda tegevusaastani jõuab üle poole ettevõtetest

2006. aastal jätkas tegevust 58% viis aastat varem loodud ettevõtetest, teatab Statistikaamet. Kõige elujõulisemad olid tervishoiu ja sotsiaalhoolekande alal tegutsejad ja kõige rohkem tegevuse lõpetanuid oli finantsteenuse osutajate hulgas.

Aastad 2002-2006 olid Eesti majandusele head. Majanduskasv kiirenes iga aastaga, mis lõi soodsad tingimused nii uute ettevõtete kui ka töökohtade loomiseks. Selle tulemusena suurenes sündinud ettevõtete osatähtsus majanduslikult aktiivsete ettevõtete seas.

2002. aastal sündinud ettevõtetest olid elujõulisemad tervishoiu ja sotsiaalhoolekande alal tegutsejad — 2006. aastaks oli neist majandusturule jäänud 85%. Kõige suurem kahanemine toimus finantsteenuse osutajate hulgas — 2006. aastal jätkas nendest vaid iga teine.

Rohkem kui pool aastatel 2002–2006 sündinud ettevõtetest alustas tegevust palgatööjõuta ning keskmiselt ligi 40% uutest ettevõtetest palkas esimesel tegutsemisaastal kuni 4 töötajat.

Tegevuse lõpetanud ettevõtete osatähtsus majanduslikult aktiivsete ettevõtete seas oli aastatel 2002-2006 stabiilne, kõikudes 7 ja 8 protsendi vahel. Alates 2002. aastast iseloomustab ettevõtlust tendents, et surnud ettevõtete arv on oluliselt väiksem kui samal aastal sündinud ettevõtete arv. Suurim sündide ülekaal oli 2006. aastal, mil tegevuse lõpetanud ettevõtteid oli kaks korda vähem kui tegevust alustanuid. 2006. aastal sündis 7808 ja tegevuse lõpetas 3678 ettevõtet.

Aastatel 2002-2006 surnud ettevõtetest moodustasid ligi poole 1–4 palgatöötajaga ettevõtted.

2007. aastal alanud majanduse üldine jahenemine on pärssinud ka ettevõtete loomist. Kuidas see mõjutab ettevõtluse demograafiat, näeme tulevikus. Äriregistri andmetel registreeriti 2007. aastal ligi 4% vähem ettevõtteid kui aasta varem. Tänavu 9 kuuga langustrend kiirenes — äriregistrisse kanti 30% vähem ettevõtteid kui eelmise aasta samal ajavahemikul.

Statistikaamet toodab ettevõtluse demograafia statistikat alates 2003. aastast. Uuring hõlmab sekundaar- ja tertsiaarsektori ettevõtteid. Füüsilisest isikust ettevõtjate puhul on kaasatud vaid nimetatud sektorite vähemalt 20 hõivatuga ettevõtjad. Põllumajandusega tegelevaid ettevõtteid ja füüsilisest isikust ettevõtjaid uuring ei hõlma.

Ettevõtte sünniks loetakse tema tegutsemiseks vajalike tootmistegurite (tööjõud, maa, kapital) kombinatsiooni loomist tingimusel, et teised ettevõtted ei osale selles sündmuses. Sünniks ei nimetata ettevõtte tekkimist ühinemise, jagunemise, eraldumise või restruktureerimise tulemusena. Sünniks ei peeta ka juhtumit, kus ajutiselt mittetegutsev ettevõte taasalustab tegevust kahe aasta jooksul pärast tegevuse peatamist.

Ettevõtte surmaks loetakse tema tegutsemiseks vajalike tootmistegurite likvideerimist tingimusel, et teised ettevõtted ei osale selles sündmuses. Surmaks ei peeta ettevõtte likvideerimist ühinemise, ülevõtmise, jagunemise või restruktureerimise tulemusena. Surmaks ei nimetata ka juhtumit, kui tegevuse peatanud ettevõte taasalustab tegevust kahe aasta jooksul.

Täpsem teave:Svetlana Šutova
0

TalitusejuhatajaStatistilise profiili talitusStatistikaametTel 625 9346

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700