EML pressiteade: Maksu ja Tolliamet peab vastutama maksuvõlgade info õigsuse eest

13. oktoobri Aktuaalses Kaameras avaldati uudis sellest, et Maksu- ja Tolliamet avaldab oma kodulehe kaudu valeinfot maksuvõlgade kohta. Krediidiinfo kaudu levib see väärinfo tehingupartneriteni ja võib praeguses majandusolukorras põhjustada ettevõtjatele korvamatut kahju. Vt uudist http://uudised.err.ee/index.php?06139885

Probleemi sisu on selles, et maksudeklaratsioonid esitatakse elektrooniliselt ning deklareeritud maksusummad kajastuvad maksuarvestuses automaatselt, seevastu panka laekunud maksed sisestatakse maksuarvestusse hiljem. Selle tulemusena võib tekkida olukord, kus maksud on tasutud, aga Maksu- ja Tolliameti avalik andmebaas näitab maksuvõlga. Kui maksu tasumise tähtpäev on reedel, siis võib võlg kajastuda kogu nädalavahetuse.

Eesti Maksumaksjate Liit on seisukohal, et MTA taoline ebaseaduslik praktika tuleb lõpetada.  Maksukorralduse seaduse kohaselt on maksukohustus täidetud sellel päeval, kui maksusumma on maksuhalduri pangakontole laekunud. Järelikult ei saa maksuvõlga enne näidata, kui maksetähtpäevale järgnevast päevast, sest pangasisene makse võib laekuda ka pärast tööpäeva lõppu.

Maksuhaldur peab suutma oma arvutivõrgud ja andmebaasid tööle rakendada selliselt, et nendes sisalduv teave oleks õige 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas. Kui laekumisi ei jõuta samal päeval arvestusse kanda, siis ei tohi ka deklareeritud maksusummat enne võlana näidata, kui ei ole laekumist üle kontrollitud.

MTA esindajate väited, et maksumaksjad on olukorraga rahul ja pole ka töötajaid, kes selle probleemiga tegeleks, on küünilised ja ei saa kuidagi õigustada taolist omavoli.

Maksu- ja Tolliametil ei ole õigust avaldada üldsusele maksumaksjate kohta ebaõiget teavet. Selline käitumine on õigusvastane ja selle tulemusena tekkinud kahju tuleb hüvitada. Maksumaksjate liit kutsub maksuhaldurit üles kiiresti kõrvaldama probleemid oma infosüsteemides ning soovitab kõiki maksumaksjaid, kes on ebaõige info avaldamise tulemusena kannatanud kahju, pöörduma oma õiguste kaitseks kahju hüvitamise nõudega kohtusse.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Maksumaksjate liit nõustab maksuõiguse küsimustes  ning  annab välja ajakirja "MaksuMaksja" ja maksualaseid raamatuid. Liit ühendab üle 2500 liikme.

Lisateave:
juhatuse liige Ivo Raudjärv, tel 626 2050
vanemjurist Martin Huberg, tel 626 4195

Eesti Maksumaksjate Liit
info@maksumaksjad.ee
www.maksumaksjad.ee

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Books 8 on uue põlvkonna äritarkvara väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Põhipakett sisaldab kõike majandusarvestuseks esmatarvilikku võimaldades registreerida ostu ja müügitehinguid, jälgida klientide võlgnevusi ning enda võlgnevusi tarnijatele. Kõikidest sisestatud toimingutest tehakse automaatselt kanne pearaamatusse.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

Uudised