Autor: Raamatupidaja.ee • 2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-arved koguvad populaarsust

2008. aasta jaanuaris oli automaattöötlust võimaldavaid e-arveid saanud kümnest Internetiühendusega ettevõttest neli ja ise välja saatnud kümnest kolm, teatab Statistikaamet. Aasta varem olid vastavad näitajad kümnest kaks ja kümnest üks.

ID-kaarti kasutas kümnest Internetiühendusega ettevõttest neli. Kõige rohkem kasutatakse seda digitaalallkirja andmiseks ja kasutajate tuvastamiseks infosüsteemides. Kõige usinamad ID-kaardi kasutajad olid finantsvahendusettevõtted, kus ID-kaarti kasutatakse kahes kolmandikus Internetiühendusega ettevõtetest.

Üldine trend vähendada paberimajandust on suurendanud ka ettevõtete huvi avaliku sektori veebilehtede vastu. Üha enam laevad ettevõtted alla blankette ja tagastavad neid Interneti teel. Blankette oli avaliku sektori veebilehtedelt alla laadinud üle kolmveerandi Internetiühendusega ettevõtetest ja kaks kolmandikku oli blankette ka tagastanud Interneti teel. Kahel kolmandikul Internetiühendusega ettevõtetest oli ka oma firmat tutvustav veebileht.

Tänavu jaanuaris kasutas arvutit 97% ettevõtetest, neist 99% ka Internetti. Mõlemad näitaja pole viimase viie aasta jooksul oluliselt muutunud. Levinuim eesmärk Interneti kasutamisel oli endiselt panga- ja finantsteenuste kasutamine, vähem oli neid ettevõtteid, kes kasutasid Internetti koolituseks ja hariduse omandamiseks või pakkumiseks. Levinuim Internetiühenduse liik oli DSL-tüüpi püsiühendus, mida kasutas kolmveerand ettevõtetest. Muid püsiühenduse liike, nagu kaabel-TV, liisitud liinid jne kasutas kaks ettevõtet kümnest. Teisi Internetiühenduse liike (sissehelistamine, ISDN, mobiilne ühendus) kasutatakse vähem ja kombineeritult püsiühendusega.

Infotehnoloogia kasutamist ettevõtetes uurib Statistikaamet 2001. aastast. 2008. aastal osales uuringus 3500 ettevõtet. Vaatlus hõlmab 10 ja enama hõivatuga ettevõtteid. Infotehnoloogia kasutamist ettevõtetes uurivad statistikaorganisatsioonid harmoniseeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides.

Täpsem teave:Mari Soiela
0

JuhtivstatistikEttevõtluse aastastatistika talitusStatistikaametTel 625 9386

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700