22. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP: Maksuametilt võeti püss ära

Aasta alguses tegin juttu üleliigse laovaru maksustamisest ehk suhkrutrahvist ja sellest, et suhkrutrahvi teemaga ei peaks üldse kohtute aega ja vaeva kulutama, sest maksustamine on algusest peale ebaseaduslik. Kutsusin ka ettevõtjaid üles maksuametit mitte pelgama, vaid julgelt oma õigust nõutama. Praeguseks ongi üks ettevõtjapoolne õiguse nõutamine teoks saanud ja loodud pretsedent, mis lõpetas maksustamises pikka aega kestnud väärpraktika.

Maksu- ja tolliamet (MTA) nõudis mais 2006 ettevõtjalt suhkrutrahvi ligi 7,5 mln kr. Ettevõte esitas vaide ja palus maksuteate kehtetuks tunnistada ning peatada selle täitmine ja intressiarvestus kuni asjaga seotud kohtuvaidluse lõppemiseni. MTA peatas küll maksuteate täitmise kuni vaidemenetluse lõpuni, kuid intressiarvestuse peatamise taotlus jäeti rahuldamata. Ettevõtja käitus aumehelikult, laenas pangast 7,5 mln kr ning tasus MTA-le, et vältida intressi 0,06% päevas arvestamist ja maksuvõlgnevust.

Sama aasta novembris tunnistas MTA ise oma maksuteate kehtetuks ja tagastas raha ettevõttele. Ettevõttel tekkis pangalaenu taotlemise ja intressidega varaline kahju ligi 240 000 krooni, mida asuti kohtu kaudu tagasi nõudma. 2007. aasta juulis otsustas kohus, et ettevõte raha tagasi ei saa. Asi rändas ringkonnakohtusse, mis otsustas detsembris, et MTA-l tuleb ettevõttele varaline kahju hüvitada, kuna laenuga seotud kulud on tingitud õigusvastaselt määratud maksukohustuse täitmisest.

MTA jätkas õiguse taotlemist riigikohtus, kuid tänavu juunis saabus sealt otsus nr 3-3-1-21-08, et MTA kassatsioonkaebus tuleb jätta rahuldamata.

Loe lisaks originaalartiklit

Autor: Urmas Kiik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700