20. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saialille võlujõud

Olen ikka imestanud, kuidas õhtul pundina vaasi pandud saialilled muutuvad hommikuks kunstiteoseks – iga varreke ja õisik sirutub harmooniliselt valguse poole. Vaasivees arenevad ka kõige väiksemad nupud õiteks. Sel taimel on elujõudu, ta võib inimest aidata.

Mu hilisemad tähelepanekud saialillest ongi praktilist laadi. Enam kui 50 aastat tagasi olin Lõuna-Eestis komandeeringus. Ühel õhtupoolikul läks mul näpuliiges paiste, muutus tunni aja jooksul väga-väga valulikuks ja punetavaks. Võõrastemaja taga kasvasid saialilled! Küsisin, kas tohin neist mõne noppida. Sidusin ühe taime ladvaosa ja kaks õisikut taskurätikuga ümber sõrme. Kella üheni öösel sõrm valutas, kuid hommikuks olid hädad möödas. Ainult liigese siseküljel oli hernetera suurune mädakogumik, mis ootas avamist.
0
Peletab köha
0
See juhtum näitab taime tugevat põletikuvastast toimet välispidiselt, järgmine lugu aga seespidiselt. Olin Saaremaal komandeeringus, tagasiteel ilmnesid kopsupõletikule omased sümptomid: köha, kurk haige, peavalu, palavik. Põdesin tol ajal, oma 40 aastat tagasi, kahepoolset kroonilist kopsupõletikku – kui metsas said jalad märjaks, siis sellest piisas.
0
Õnneks olid kaasas saialilled. Võtsin ühe õisiku ja närisin seda umbes kolmveerand tundi, kuni kõik kaebused möödusid. Tunni aja pärast tuli köha tagasi, kurgus kripeldas. Võtsin teise õisiku ning tegin samamoodi. Köha enam tagasi ei tulnud. Enne Tallinna jõudmist võtsin igaks juhuks veel kolmanda õisiku. Koju naastes polnud vaja end millegagi tohterdada.
0
Saialille võlujõudu kinnitab ka selle keemiline koostis. Õites on karotiini, eeterlikku õli, saponiine, vaiku, arnidiooli, fütontsiide, mõru- ja värvaineid, salitsüülhapet jm.
0
Palsam ja hoidised
0

Raskete põletike korral juhindun lausest: “Ainult elu annab elu.” Talvel pole värskeid õisi võtta, seepärast valmistasin kord 17 taime mahlast segu, kus saialille oli 1/20 osa. Töötlesin seda kuumutamata ja nimetasin Tallinna palsamiks. Palsami kasutamine oli mulle suur võit. Varem olin mitu korda aastas kopsupõletikuga haiguslehel, nüüd enam mitte, kui ainult palsamit oli käepärast.

Et palsami valmistamine, ravimtaimede värske mahla säilitamine on keeruline toiming, mis nõuab ääretut täpsust, hakkasin otsima alternatiivi – sobitama saialille toitudesse, et saada ka ravivaid sööke. Algul panin mõned õied profülaktika ja ilu eesmärgil kompotipurki – õuna, pirni, kõrvitsa, arbuusi, viinamarja, kurgi, karusmarja, rabarbri, sinika, mustika jt hulka. Kui leidsin kirjandusest lause, et saialille võib isegi toiduks kasutada, muutusin julgemaks. Taipasin, et raskesti valmistatavat palsamit saavad asendada hoidised värske keetmata saialillega.
0
Paarkümmend aastat tagasi pääsesin õuna-saialille hoidise abil surmasuust, kui olin raske kopsupõletikuga haiglas.
0
Proviisor Ain Raal on öelnud: “Taimedes talletuv jõud tuleb üles leida.”
0

Autor: Aino Põntson

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700