Autor: Raamatupidaja.ee • 20. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja, välista oma firma ülevõtmine petiste poolt!

Justiitsministeerium kutsub ettevõtjaid üles oma firma varguste vältimiseks ja tuvastamiseks aktiveerima oma kodanikuportaali e-posti aadressi. Juhul kui see on aktiviseeritud, siis saadab äriregister kandeavalduse laekumisel kohtusse äriühingu e-posti aadressidele automaatse teavituse muudatuste kohta. See aitab vältida olukordi, kus võõras isik saab omanike teadmata ettevõtte üle võtta.

Justiitsministeeriumi õigusloome ja arenduse talituse juhataja Viljar Peebu sõnul on teenus ise väga lihtne. „Ettevõtja aktiviseerib www.eesti.ee kodanikuportaalis oma e-posti aadressi ning märgib seal ära mistahes teised e-posti aadressid, millele hakkavad tulema teated äriregistri teabesüsteemist. Juhul kui keegi võõras proovib firmat üle võtta,  teavitab teenus e-posti teel kõiki kodanikuportaalis ära märgitud osanikke, aktsionäre, nõukogu ja juhatuse liikmeid neid puudutavate ühingute andmete muutmise avalduste esitamisest kohtu registriosakonda,” selgitas Viljar Peep.

„Nagu näitab tänane meedias ilmunud lugu, kus petis kanti tõepoolest juhatuse liikmena registrisse ja ta sai juhatuse liikmena pangast kohe raha välja võtta, on seda teenust väga vaja. Kutsume kõiki üles oma kodanikuportaali e-posti aadresse aktiveerima ja seeläbi oma vara kaitsma,” lisas Peep.

Teavitusteenusest saab lugeda täpsemalt: www.rik.ee/e-ariregister/teavitusteenus

Juhatuse liige saab äriregistri teabesüsteemi aadressil ariregister.rik.ee tasuta vaadata oma ettevõtte andmeid ja menetlusinfot ning veenduda, et juhatuse liikmed on ikka need, kes olema peavad.

Äriregistri teabesüsteemis olevaid andmeid muudavad maakohtu registriosakonnad ning kuvatavad andmed on õigusliku jõuga. Samuti on äriregistri teabesüsteemist võimalik otsida teisi ettevõtteid ja pärida infot ka nende kohta.

Ka on justiitsministeeriumis valminud eelnõu, millega suurendatakse äriühingute juhtorganite valimisega seotud õiguskindlust, mis aitab takistada äriühingute juhtimise ülevõtmist petturite poolt. Tänaseks on eelnõu läbinud kooskõlastusringi ning see plaanitakse sügisel valitsusele esitada.   

Lugupidamisega

Mart Siilivask

__________________Avalike suhete talitusJustiitsministeerium6 208 1185 342 6784//////[email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700