Majanduse jahenemine tõi kaasa muutused tööhõives

Statistikaameti andmetel ulatus 2008. aasta teises kvartalis hõivatute arv 656,6 tuhande inimeseni. See on 2000 inimese võrra vähem kui aasta tagasi, mis tähendab, et hõive langes 0,3 protsenti. Töötuse määr vähenes teises kvartalis ning langes rekordilise 4 protsendini ning töötute arv 27,3 tuhandeni, mis on viimase 15 aasta madalaim. Tänased andmed näitavad, et tööturu arengud on muutunud majandusolukorrale reageerinud ning negatiivse majanduskasvu tulemusena on oodata hõivatute arvu vähenemise jätkumist. Nõudlus tööjõu järele väheneb, mistõttu tööpuudus hakkab lähikvartalitel suurenema. Käesoleva aasta teise kvartali madala töötuse määra põhjustas mitteaktiivsete inimeste arvu kasv. Mitteaktiivsus suurenes peamiselt pensionil olevate inimeste arvu kasvu tõttu, vähemal määral olid mitteaktiivsuse suurenemise taga tervislikud põhjused. Mitteaktiivsete arv tööturul suurenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 6 100 inimese võrra. Nii nagu aasta esimeses kvartalis, avaldas ka teises kvartalis majanduskasvu aeglustumine mõju peamiselt üksikettevõtjate (FIE-de) arvule. Üksikettevõtjate arv vähenes ligikaudu kolmandiku võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Samal ajal kasvas palgatöötajate arv jätkuvalt 2,3 protsendi võrra. Keerulistes konkurentsi tingimustes on üksikettevõtjatel üha raskem hakkama saada.  Hõive taset aitasid säilitada töötleva tööstuse, hariduse ning ehituse tegevusalad. Kõige enam suurenes hõivatute arv töötlevas tööstuses, 14 400 inimese võrra. Töötleva tööstuse hõivatute arvu suurenemine sellises mahus on üllatav ning ei ole kooskõlas töötlevas tööstuses toimuvate üldiste arengutega. Teatud allharudes küll toimub töötajate arvu suurendamine, kuid üldine nõudlus ja tootmine on vähenenud. Hariduse tegevusalal suurenes hõivatute arv 5 100 inimese võrra, mis on seotud eelkõige hõive kasvuga tasuliste koolituste osas. Ehituses suurenes hõive eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 1 800 inimese võrra. Kuigi tellimuste mahud on vähenenud, ehitustegevus jätkub ning endiselt vajatakse kogenud spetsialiste. Hõive vähenes peamiselt veonduse, hulgi- ja jaekaubanduse, tervishoiu ning avaliku halduse tegevusaladel. Seoses üldise majandusaktiivsuse alanemisega vähenes veonduse tegevusalal töötajate arv eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6 100 inimese võrra. Endiselt avaldavad hõivele mõju kahanenud kaubaveomahud ja eelkõige transiidi ning postside mahud. Hulgi- ja jaekaubanduse tegevusala hõive vähenemine 5 600 inimese võrra on seotud kulude optimeerimisega, mis on tingitud müügitulemuste langusest.  Tervishoius ja sotsiaalhoolekandes langes hõivatute arv 4 400 inimese võrra. Tervishoius mõjutas hõivet välisturistide arvu vähenemine tervisekeskustes ning sanatooriumites ja siseturismi kahanemine. Avaliku halduse tegevusalal vähenes hõive 3 400 inimese võrra. Hõive vähenemise avalikus halduses põhjustas kulude kokkuhoid, mis kahandab uute töötajate palkamise võimalusi lahkuvate töötajate asemele.  Pressiteates on kasutatud Statistikaameti andmeid.

 


Lisainfo:

Pille Mihkelson
Majandusanalüüsiosakond
Rahandusministeerium
611 3503
pille.mihkelson@fin.ee

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

TAAVI PALK – parim valik kõigile palgaarvestajaile

Töötasude arvutamist ja maksustamist puudutava seadusandluse igaaastane muutumine ja uute peensuste jätkuv lisandumine on palgaarvestusest teinud ühe komplitseerituma valdkonna finantsarvestuses.

Valdkonna tööpakkumised

Deloitte otsib RAAMATUPIDAJAT

Deloitte Audit Eesti AS

25. veebruar 2018

Harju KEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

23. veebruar 2018

Uudised

Tööriistad