Juulis tarbijahinnaindeks tõusis

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2008. aasta juulis võrreldes eelmise aasta juuliga 11,1%, teatab Statistikaamet.

Tänavu on tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud 11% piires, olles madalaim märtsis (10,9%) ja kõrgeim aprillis ja juunis (11,4%).
Juulis muutusid kaupade hinnad eelmise aasta juuliga võrreldes 10,5%, sealhulgas toidukaubad 15,9% ja tööstuskaubad 6,2%. Teenuste hinnad kallinesid aastaga 12,2%. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad muutusid aastaga 22,8% ja mittereguleeritavad hinnad 7,8%. Suuremad indeksi mõjutajad olid toidu hinnatõus, mootorikütuse ja sellega koos ka transporditeenuste kallinemine ning eluasemekulutuste kasv. Kogumuutusest andis ligi kolmandiku aasta jooksul kallinenud toit, natuke üle viiendiku transport ja ligi viiendiku eluase. Eluasemekulutuste suurenemist mõjutas kõige rohkem soojusenergia ja elektri hinnatõus, seda ka pärast mullu juulis tõusnud kütte käibemaksumäärade võrdsustumist võrreldavates kuudes.
Juulis olid tarbekaubad ja teenused võrreldes juuniga keskmiselt 0,7% kallimad.
Tarbijahinnaindeksit mõjutasid enim aktsiisimäärade muutusest tingitud alkoholi ja tubakatoodete kallinemine, eluasemekulutuste kasv, millest üle poole andis elektri hinnatõus, värske köögivilja odavnemine ning rõivaste ja jalatsite soodusmüügid.
Tarbijahinnaindeksi muutus kaubagrupi järgi, juuli 2008
Kaubagrupp Juuli 2007 –
juuli 2008, %
Juuni 2008 –
juuli 2008, %
KOKKU 11,1 0,7
Toit ja mittealkohoolsed joogid 16,8 0,0
Alkohoolsed joogid ja tubakas 13,3 5,0
Riietus ja jalatsid 1,9 -2,9
Eluase 14,1 1,5
Majapidamine 4,3 0,5
Tervishoid 8,6 1,2
Transport 15,0 0,7
Side -0,8 0,0
Vaba aeg 2,9 0,6
Haridus ja lasteasutused 8,6 0,0
Söömine väljaspool kodu, majutus 15,3 0,8
Mitmesugused kaubad ja teenused 8,2 0,6

Täpsem teave:

Viktoria Trasanov
Osakonnajuhataja
Hinna- ja palgastatistika osakond
Statistikaamet
Tel  625 9240 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

Uudised

Tööriistad