Autor: Raamatupidaja.ee • 27. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasulik info mittetulundusühingu kohta

Notar on ühingu ja kohtu registriosakonna vahendaja

Teil on õigus nõuda avalduse tõestanud või kinnitanud notarilt, et ta esindaks Teid asjaajamises kohtu registriosakonnas, sh edastaks dokumente (vt notariaadiseaduse § 30 lg 2, tsiviilkohtumenetlus seadustiku § 593 lg 4). Notar informeerib ühtlasi, kui palju tuleb maksta riigilõivu.

Kui notar tõestab Teie soovil avalduse, siis hõlmab sama tasu ka nõustamist ja projekti koostamist.

Teie soovil tõestab notar asutamislepingu ja sellega kinnitatava põhikirja. Tõestamistasu (200 kr) hõlmab ka õiguslikku konsultatsiooni ja projekti koostamist.

2. Dokumentide vormistamise üldnõuded

Mittetulundusühingud kantakse kohtu registriosakonnasmittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse.

Registrikande tegemiseks esitatud avaldus peab olema notariaalselt kinnitatud või esitatud digitaalallkirjastatult ettevõtjaportaali kaudu.

Kohtu registriosakonnale tuleb esitada originaaldokumendid või nende notariaalselt kinnitatud koopiad.

Allkirju ja ärakirju võib lisaks notarile kinnitada valla- ja linnasekretär ja konsulaaresindaja.

Allkirja ja ärakirja võib kinnitada ka pädev välismaine ametiisik, kui tema volitusi kinnitatakse legaliseerimisega või apostilliga.

Esitatud dokumendid peavad olema eesti keeles või koos notariaalselt kinnitatud tõlkega. Tõlget võib kinnitada ka vandetõlk.

Avaldusele tuleb lisada riigilõivu tasumise tõend (Rahandusministeeriumi konto SEB Eesti Ühispangas 10220034796011, Hansapangas 221023778606). Ülekannet tehes märkige kindlasti ühingu nimi ja registrikood, kelle eest lõiv tasuti, koos toimingu nimetusega (Siimusti Spordiseltsi registrikanne) ning viitenumber: Viru Maakohtus 29000776446; Pärnu Maakohtus 2900072385, Harju Maakohtus 2900076365, Tartu Maakohtus 2900072712.

3. Uue ühingu registrisse kandmiseks tuleb esitada

(1) digitaalallkirjastatud või notariaalselt kinnitatud avaldus, mis on adresseeritud vastavale kohtu registriosakonnale ja mis peab sisaldama järgmisi andmeid:

ühingu nimi (täpsemalt vt nime kohta käivaid nõudeid mittetulundusühingute seaduse §-st 4);

ühingu aadress (korteri ja maja number; tänava või talu nimi; asula, omavalitsusüksuse ja maakonna nimi ning postisihtnumber);

põhikirja kinnitamise aeg;

juhatuseliikmete nimed ja isikukoodid (Eesti koodi puudumisel sünniaeg);

kui juhatuse liikmete õigust esindada ühingut üksinda on piiratud ühise esindusõiguse reeglitega või keeluga teha suuremaid varalisi tehinguid ilma üldkoosoleku nõusolekuta, siis selliste piirangute kirjeldus (vt täpsemalt mittetulundusühingute seaduse § 27). Registrisse ei saa teha kannet, mis jätaks juhatuse liikme täiesti esindusõigusest ilma. Juhatuse esimeheks olemine on ühingu-sisene küsimus, registrisse kantakse kõik juhatuse liikmetena.

(2) asutamisleping ja selle lisana kinnitatud põhikiri (mittetulundusühingute seaduse §-des 6 ja 7 nimetatud andmetega). Põhikirjas võib olla rohkem sätteid, kui seadus nõuab, kuid nad ei tohi seadusega vastuolus olla. Asutamislepingule ja põhikirjale peavad alla kirjutama kõik asutajad. Kui seda teeb asutaja asemel esindaja, tuleb lisada vastav volikiri;

(3) ühingu sidevahenditenumbrid eraldi lehel; lisaks võite ära näidata Interneti kodulehekülje.

(4) tõend riigilõivu tasumise kohta.

4. Juba registrisse kantud andmete muutmiseks tuleb esitada

digitaalallkirjastatud või notariaalselt kinnitatud avaldus koos riigilõivu tasumise tõendiga.

avaldusele tuleb lisada selle aluseks olev protokoll, mis peab sisaldama andmeid koosoleku toimumise aja ja koha ning hääletustulemuste ja vastuvõetud otsuste kohta. Protokollile kirjutavad alla koosoleku juhataja ja protokollija. Protokollile tuleb lisada koosolekust osavõtnute nimekiri koos igaühe allkirjaga.

põhikirja muutmisel tuleb lisaks eeltoodule esitada põhikirja uus terviktekst, mis on vähemalt ühe juhatuseliikme poolt allkirjastatud (see allkiri ei pea olema notariaalselt kinnitatud).

uue juhatuseliikme registrissekandmiseks on lisaks avaldusele, lõivu tasumise tõendile, protokollile ja nimekirjale vaja ka tema notariaalselt kinnitatud allkirjanäidist (kui ta ei ole alla kirjutanud avaldusele).

5. Registrimenetlus

Kui Te ei oska mingit juriidilist küsimust lahendada, siis pöörduge notari poole (avalduse või asutamislepingu tõestamise piires on nõustamine tasuta) või kasutage advokaadi vm õigusnõustaja abi. Registriosakond kui kohtuasutus õigusabi ei anna.

Vastuvõetud dokumendid vaatab kohus läbi 5 tööpäeva jooksul, tehes kande (avalduse rahuldamise korral) või määruse avalduses esinenud puuduste kõrvaldamiseks või avalduse rahuldamata jätmiseks.

Kande tegemisest teavitatakse Teid ja Teid esindavat notarit registrikaardi väljatrüki edastamisega. Kandemääruse tegemisest teavitamiseks toimetatakse kandemäärus Teile kätte. Kui kandeavaldus on notariaalselt tõestatud või notariaalselt tõestatud tehinguga seotud sama notari poolt kinnitatud, toimetatakse kandemäärus kätte notarile, Teile edastatakse kandemääruse ärakiri. Kande ja kandemääruse tegemist saate jälgida ka aadressil http://www.rik.ee/.

6. Notari tasu mittetulundusühingute toimingute eest

(NB! tasule lisandub käibemaks)

ühe allkirja kinnitamise eest 10 krooni;

soovi korral kande tegemiseks vajalike dokumentide edastamine kohtu registriosakonnale ning kandeotsuse või kohtumääruse notaribüroost väljastamine on ilma notaritasuta;

soovi korral asutamislepingu (ja sellega kinnitatava põhikirja) tõestamise eest 200 krooni pluss käibemaks (hõlmab ka lepingu ja põhikirja projekti koostamist ja konsultatsiooni).

7. Riigilõiv mittetulundusühingu registritoimingute eest

ühingu registrisse kandmise eest 300 krooni;

registrissekantud andmete muutmise eest 100 krooni;

ühingu registrist kustutamine, aadressi muutmine omavalitsusüksuse piires ja surnud juhatuseliikme andmete registrist kustutamine on ilma lõivuta.

kohtumääruse peale määruskaebuse esitamisel 200 krooni. Kui määruskaebus esitatakse notari kaudu, on selle läbivaatamine riigilõivuvaba.

Kohtu registriosakonnas saab riigilõivu maksta ka pangakaardiga. Kuni 100-kroonine lõiv võetakse vastu ka sularahas.

8. Tuletame lisaks meelde, et …

… Mittetulundusühingute seaduse kui üldseaduse kõrval tuleb ühingu liigist olenevalt arvestada ka eriseadustega (korteriühistuseadus, ametiühinguseadus, erakonnaseadus, kirikute ja koguduste seadus, maaparandusühistul maaparandusseadus, loovisikute ja loomeliitude seadus jne).

… mittetulundusühingu juhatuse liikmed ja likvideerijad, kelle puudub rahvastikuregistris registreeritud elukoht, peavad registripidajale esitama oma aadressi ja teavitama viivitamatult oma aadressi muutumisest.

… mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri andmete muutumisel, muu hulgas juhatuse liikmete ja likvideerijate nimetamisel ja tagasikutsumisel, nende esindusõiguse muutumisel ning ühingu lõpetamisel tuleb viitamata esitada avaldus mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse kantud andmete muutmiseks.

… kohtu registriosakonnale ebaõigete andmete esitamise või ettenähtud andmete esitamata jätmise eest võib karistada juhatuse igat liiget eraldi rahatrahviga kuni 200 miinimumpäevamäära ulatuses. Trahvimist võib korrata seni, kuni vastav puudus on kõrvaldatud.

… kohtu registriosakonnale ja notarile tahtliku valeandmete esitamist võib karistada kriminaalkorras trahvi või vangistusega.

… kui Te olete kande tegemiseks dokumendid registriosakonnale esitanud, siis võite Te kuni kande- või kandemääruse tegemiseni ümber mõelda ja esitada avalduse tagasivõtmise avalduse (ära näidates tagasivõtmise põhjuse). Sel juhul registrikannet ei tehta, kuid esitatud dokumente ja makstud riigilõivu ei tagastata. Avaldusele lisatud dokumendi võib avaldaja taotluse alusel mõjuva põhjuse korral kohtu loal tagastada, kuid sel juhul jääb registritoimikusse avaldaja kulul tehtud ja registripidaja kinnitatud ärakiri.

…mittetulundusühing peab oma majandusaasta aruande allkirjastatud eksemplari esitama 6 kuu möödudes majandusaasta lõpust Maksu- ja Tolliameti piirkondlikule struktuuriüksusele. Aruannet ei pea esitama registrit pidavale kohtule.

Koostatud 1. jaanuaril 2007 MTÜ teabeleht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700