Autor: Raamatupidaja.ee • 3. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjate ja kolmanda sektori suhtlus riigiga muutub kiiremaks

Riigikogu võttis täna ühehäälselt vastu justiitsministeeriumi algatatud äriseadustiku, mittetulundusühingute seaduse ja nendega seonduvate teiste seaduste muutmise seaduse, mille tulemusena muutub ettevõtjate ja kolmanda sektori suhtlus riigiga tunduvalt lihtsamaks ja kiiremaks.

Justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aaviku sõnul on üks tähtsamaid muudatusi see, et aastast 2010 võivad kõik ettevõtjad esitada oma majandusaasta aruande registrit pidavale kohtule ainult elektrooniliselt. „See võimaldab aruanded kiiremini avalikustada ning ka nende töötlemine muutub märksa odavamaks. Aruannete elektrooniline esitamine on ka samm sinnapoole, et väheneks ettevõtjate energiakulu kõikvõimalike aruannete esitamisel mitmele ametkonnale. Nimelt on üheks tulevikueesmärgiks luua üks terviklik elektrooniline aruandluskeskkond,“ märkis Aavik.

Sama lugu on kolmanda sektoriga. „MTÜ-d peavad samuti hakkama esitama registrit pidavale kohtule majandusaasta aruandeid ning need tehakse avalikuks. See muudab kolmanda sektori tegevuse läbipaistvamaks,“ sõnas Aavik.

Kolmanda suure muutusena tõi Aavik välja FIE-de registreerimise, mis koondatakse ühte registrisse, milleks on äriregister. „Kõiki ettevõtjaid puudutav teave hakkab olema ühes registris, mis muudab registreerimise arusaadavamaks ning nende kohta info kättesaamise lihtsamaks,“ lisas Marko Aavik.

Lisaks saab seaduse jõustudes äriregistri ettevõtjaportaalis äriühingu asutamisel interneti vahendusel avada pangas asutatavale äriühingule stardikonto – see vähendab äriühingu asutamisel bürokraatiat ning muudab elektroonilise asutamise veelgi lihtsamaks.

Lugupidamisega

Mart Siilivask

__________________Avalike suhete talitusJustiitsministeerium6 208 1185 342 6784//////[email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700