2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hoolitse oma ajude eest!

Mida rohkem sa mõtled, seda kasulikum see on!

Väsita oma ajusid, siis paraneb ka mälu. On inimesi, kes saavad turgutust muusikast: veri hakkab kiiremini liikuma, energiavahetus paraneb ja ajutegevus hoogustub. Teised jälle saavad elamusi raamatuid lugedes või kunstimuuseumi külastades. Sinu ajule meeldivad kõik uued kogemused ja väikesed seiklused. Õppimine on alati hea (kasulik) ja inimese võime õppida vältab kogu elu.

Sinu aju tahab tervislikku toitu!

C ja E vitamiinid kaitsevad meie ajusid.Suits ja alkohol nõrgendavad mälu!Sigareti suitsus on üle 4000 erineva mürgise aine. Suitsetamine aeglustab vereringet, mis mõjutab ajude hapnikuvarustust ja see omakorda nõrgendab  teovõimet ning mälu.Alkohol mõjub halvavalt kesknärvisüsteemile, eriti ajudele.Liikumine hoiab aju reipana!Liikumine teeb head nii ajudele kui kogu kehale. Tavaline metsaskäik nõuab näiteks tasakaalu, tähelepanu, otsustusvõimet ja mälu. Soovitatav on liikuda iga päev vähemalt 30 min. Füüsiline aktiivsus aitab mälu parandada sootuks paremini kui medikamendid.

Lisaks liikumisele vajab inimene ka piisavalt puhkust. Ainult puhanud närvirakud saavad normaalselt funktsioneerida.

Inimsuhted on tervise alus

Head sõbrad ja suhted kaitsevad tervist. Käia koos sõpradega väljas, teatris, kinos; ela end välja rääkides.Sõbrad mõjutavad meeleolu ja ajudele meeldib, kui meenutatakse toimunut.Kuidas meeles pidada?

• Alusta tööpäeva raskematest töödest!• Keskendu sellele mida teed, ära tegele mitme asja korraga!• Jaga suured tööd osadeks ja keskendu vaid ühele osale korraga!• Ära hädalda, ole rahulik, nii väldid stressi!• Pea meeles ka puhkepause!• Jäta asjad meelde ükshaaval!• Tee märkmeid!Kui mälu jätkuvalt petab, peaks selgitama milles on probleem. Põhjuseks võib olla stress, väsimus, masendus või midagi muud, enamsti on seda põhjust võimalik ravida .Lihtsaid mäluprobleme on kõigil, eriti siis, kui inimene on stressis, väsinud või peab tegelema asjadega, mis rahuldust ei paku. Väsinud peaga loetud tekst ei jää kuidagi meelde, sest mõtted ekslevad ringi. Mitme probleemiga üheaegselt tegelemine võib viia unustamiseni.Hajameelsusest saab jagu, kui keset kiiret hetke peatud korra ning üritad mõtteid koguda tähtsuse järjekorras.Millal peaks muretsema?

Loe lisaks SIIT

Autor: Helle Laan

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700