Autor: Raamatupidaja.ee • 6. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EML: Raamatupidamise seaduse, äriseadustiku ja hoiulaenuühistu seaduse muutmise seaduse eelnõu

E-õiguse andmebaasi on märtsi keskel lisatud Rahandusministeeriumis ette valmistatud järjekordne eelnõu. Seletuskirja kohaselt on eelnõul mitu tähtsat eesmärki. Eelnõus sätestatud regulatsiooni peamiseks sihiks on harmoniseerida 14. juunil 2006. aastal vastu võetud Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv 2006/46/EÜ.Lisaks tehakse väiksemaid muudatusi raamatupidamise seaduses ning audiitortegevuse seaduses. Eelnõu rakendamise tulemusel:• ei lõppe audiitori kutsetegevus tema 70–aastaseks saamisele järgneva aasta 1. jaanuarist;• ei pea raamatupidamise aastaaruandele tegevjuhtkonna deklaratsiooni lisama;• hõlbustub investeerimisotsuste tegemine;• paraneb majandusaastaaruande võrreldavus ja majanduskeskkonna läbipaistvus.

Eelnõuga muudetakse muuhulgas ka raamatupidamise seaduse § 15 lõiget 2. Küsimuse sätte mõttekusest on juba 2006. aastal tõstatanud ka EML (vt vastavat kirjavahetust siit). Muudetav säte nõudis, et raamatupidamise aastaaruande koosseisu kuulub lisaks põhiaruannetele ja lisadele ka tegevjuhtkonna deklaratsioon. Tegevjuhtkonna deklaratsiooni sisu oli reguleeritud raamatupidamise seaduse §-s 23, mis on eelnõu kohaselt plaanitud tervikuna tühistada (vt eenõu § 1 punkt 5). Tegevjuhtkond kinnitas raamatupidamise aastaaruande koosseisu kuuluvas deklaratsioonis, et raamatupidamise aastaaruande koostamisel rakendatud arvestuspõhimõtted on vastavuses kas Eesti hea raamatupidamistava või rahvusvaheliste finantsaruandluse standarditega ning raamatupidamise aastaaruanne kajastab õigesti ja õiglaselt raamatupidamiskohustuslase finantsseisundit, majandustulemust ja rahavoogusid. Samuti sisaldas deklaratsioon teavet aruandekohustuslase tegevuse jätkuvuse kohta.

Kuna raamatupidamise seaduse alusel tuleb aastaaruande koostamisel lähtuda kas Eesti heast raamatupidamistavast või rahvusvahelistest finantsaruandluse standarditest, ning seaduse § 21 lg 1 punkt 1 alusel tuleb avalikustada, kummast raamatupidamistavast lähtuti, siis puudub vajadus seda täiendavalt ja eraldi allkirjastatult deklareerida.

 

Eelnõuga muudetud raamatupidamise seaduse § 24 lõiked 3.1-3.3 jõustuvad 2009. aasta 1. jaanuaril, kehtides majandusaasta aruande suhtes aruande perioodide kohta, mis algavad 2009. aasta 1. jaanuaril või hiljem. Ülejäänud muudatuse sätted jõusutvad üldises korras (10. päeval pärast Riigi Teatajas avaldamist).

Eelnõu ja seletuskiri e-õiguse andmebaasis: http://eoigus.just.ee/?act=6&subact=1&OTSIDOC_ELEHT=213610&did=213603&kkring

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700