Autor: Signe Kõiv • 26. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõtlejast tegutsejaks

.....

Ben Franklin on öelnud, et: „Hästi tehtud on parem, kui hästi öeldud.” Kuigi mõtetel on meie üle suur jõud, jääb näiteks pidevast spordile mõtlemisest väheks, et tulemusi näha. On vaja ka tegutseda! Sõnadel ja mõtetel ilma tegudeta ei ole kahjuks mingit väärtust.

Miks on nii, et seame küll endale uhked eesmärgid ja teame hästi, mida saavutada tahame, kuid unustame need peagi? Kolm peamist jõudu motiveerivad inimest tegutsema:

¨

     

¨     

¨     

Kahjuks jääme just viimasega sageli jänni, sest mõtete jõud ei pruugi piisav olla tegutsema sundimiseks. Võimalik, et oleme takerdunud rutiini ja ei suuda enam oma oravarattast leida väljapääsu. Kui nädalapäevad on peas lootusetult sassi löönud; te ei suuda meenutada, mida tegite täna nädal aega tagasi ning kõige põnevam lõõgastumisviis tundub parimate toidupaladega televiisori ees lebamine, võite olla omadega puntras ja vajada muutust.

Võtke oma elukvaliteedi mõõdupuuks tulemused, mitte kavatsused. Me kõik oleme kõrge mõttelennuga suurepärased planeerijad, kuid vaid vähestel on ette näidata reaalseid tulemusi. Need, kellel on, kipuvad ka tavapärasest õnnelikumad ja laiema naeratusega olema – hea on tegutseda oma soovide ja vajaduste nimel ning selle eest väärilist tasu ehk tulemuste vilju nautida.

Teil võib olla mitkekordne kõrgharidus või lausa doktorikraad, kuid teadmistest üksi on vähe, kui tegusid ei järgne. Nagu eelnevalt oli juttu – valides mingi käitumisviisi, valime ka tagajärje. Võib tunduda labaselt lihtne, kuid millegi saavutamiseks on kõige tähtsam roll just tegutsemisel, mitte suurepärastel eesmärkidel, teadmistel või kogemustel.

 Positiivsete käitumismustrite kujundamine

Et haarata kontroll oma elu üle ja valida õiged tegutsemisviisid, tuleb kriitilise pilguga üle vaadata kõik olulised elukategooriad. Pange kirja vähemalt kolm olulist tegevust, mida alljärgnevates valdkondades pikemat aega teha olete soovinud:

¨

     

¨     

¨     

¨     

Koostage enda isikliku elustrateegiaga tabel, kuhu reastatud neli tähtsamat elukategooriat ja soovitud tegevused nende alla. Võibolla soovite rohkem aega lastega veeta, märkige see „Perekonna” alla. Võibolla tahate hoopis eriala vahetada ja peate selle tarbeks õpingutega alustama, märkige see „Isikliku elu” alla. Kui nägite parimat sõbrannat aasta tagasi, märkige see „Suhted” alla. 

Kui tähtsamad tegevused on kirjas, tuleb nende elluviimiseks muutuda konkreetsemaks. Koostage lühike tegevuskava iga märgitud soovi kohta:

¨

     

¨     

¨     

¨     

Meie kõigi unistused võivad täituda, kui me ise selle nimel tegutseme. Algus võib olla küll vaevaline ja hirmus, kuid tasub proovimist. Lisaks elutähtsate otsuste ritta seadmisele on vaja ka piisavas koguses riskivalmidust, sest mugavuststoonist väljumine võib paljusid kohutada. Kindlasti tulevad tagasilöögid ja kõik ei pruugi õnnestuda, kuid vaid järjepidev tegutsemine viib sihile. 

Vahel vajame positiivseid edunäiteid, et ennast käima lükata. Teiste õnnestumised tekitavad usku ja kui Teil on olemas usk, on see juba pooleldi täitunud unistus.  Kui soovite senisest erinevat tulemust, ärge jääge ainult lubaduste juurde – siis ei muutu midagi. Teie innustusest ja tulemustest võivad jõudu saada Teie lähedased ja nii külvate eneselegi märkamatult edu ja õnne ka teiste hoovi!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700