26. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvestuspõhimõtted mittetulundusühingutele ja sihtasutustele spetsiifilistes valdkondades

Arvestuspõhimõtteid ja aruannete esitusviisi mittetulundusühingute ja sihtasutuste Eesti hea raamatupidamistava kohaselt koostatavates raamatupidamise aastaaruannetes kirjeldab Raamatupidamistoimkonna Juhend RTJ 14 „Mittetulundusühingud ja sihtasutused”. Pärnu Raamatupidamiskonverentsil esineb kogenud audiitor ja tunnustatud koolitaja Margus Tinits mittetulundusühingute ja sihtasutuste raamatupidamise eripäradest, muu hulgas ka avalikus sektoris.

Mittetulundusühingute tegevust reguleerivad Eestis mittetulundusühingute seadus ning muud vastavat tegevusala reguleerivad õigusaktid, sihtasutuste tegevust reguleerib sihtasutuste seadus. Mittetulundusühinguid ja sihtasutusi iseloomustab asjaolu, et nende tulu võib kasutada üksnes nende põhikirjaliste eesmärkide saavutamiseks ning nende kasumit ei või jaotada liikmetele ega asutajatele.

Järgnevalt lühidalt arvestuspõhimõtetest spetsiifilistes valdkondades.

Tasud ühingu liikmetelt võivad olla sihtotstarbelised või mitte-sihtotstarbelised. Liikme- ja sisseastumismakse ja muid mittesihtotstarbelisi tasusid ühingu liikmetelt kajastatakse tuluna perioodis, mille eest need on tasutud. Sihtotstarbelisi tasusid ühingu liikmetelt kajastatakse lähtuvalt juhendis RTJ-12 kirjeldatud sihtfinantseerimise arvestuse põhimõtetest ehk siis sihtotstarbelised tasud kajastatakse tuluna perioodides, mil leiavad aset kulutused, mille tarbeks need tasud on mõeldud.

Ühingu liikmetelt saadavaid tasusid ei kajastata tuluna enne, kui nende laekumine on praktiliselt kindel. Kui tasu laekumine on ebakindel kuni laekumise hetkeni, kajastatakse tasu tuluna  laekumise hetkel. Juhul, kui liikmemaks annab liikmetele täiendavaid soodustusi, kajastatakse see tuluna soodustuste kasutamise eeldatava aja jooksul. Näiteks liikmemaksu, mis annab mittetulundusühingu liikmele õiguse osta ühingult teenuseid soodsamalt teatud perioodi jooksul, tuleks ka tuludesse kandmisel periodiseerida samale ajaperioodile.

Näiteid:

1.

      Ühingu liige tasus 2007.a detsembris liikmemaksu (mitte-sihtotstarbeline tasu) 2008.a eest – 2007.a bilansis kajastatakse ettemaksuna, tuluna kajastatakse 2008.a.

2.     

3.     

Saadud annetused ja toetused võivad oma olemuselt kuuluda kolme erinevasse kategooriasse:

·

        

Mitte-sihtotstarbelised annetused ja toetused

·        

Sihtotstarbelised annetused ja toetused

·        

Annetused ja toetused

Näiteks laekunud annetused, mille kasutamine on juhtkonna otsustada, kajastatakse tuluna laekumise hetkel. Konkreetsete kulutuste tegemiseks ettenähtud toetus kajastatakse aga tuludes perioodil, mil kajastuvad kuludes toetuse arvel tehtavad kulutused. Kui toetus laekub enne kulutuste tegemist, kajastatakse ta kuni tuludesse kandmiseni bilansis kohustuste poolel.

Jagatavad toetused ja annetused tuleb kajastada tekkepõhiselt kohustuse ja kuluna hetkel, kui on tehtud otsus nende väljamaksmise kohta. Väljamaksmisel vastav kohustus kustutatakse.

Teenuste või maksete vahendamisel liikmetele või kolmandatele isikutele, kui mittetulundusühing või sihtasutus ei kanna vahendamisega seotud riske ega hüvesid, ei kajastata saadud ja makstud summasid tuluna ja kuluna, vaid nõude ja kohustusena. Tulude ja kulude aruandes kajastatakse vajadusel ainult vahendamisest saadud netotulu või tekkinud netokulu.

Juhend RTJ-14 käsitleb mittetulundusühingutena ka mittetulundusühistuid, näiteks korteriühistuid ja usulisi ühendusi, näiteks kirikuid. Seega laienevad selles juhendis kirjeldatud arvestuspõhimõtted ka neile. Loomulikult kehtivad mittetulundusühingutele ja sihtasutustele ka teised Raamatupidamistoimkonna juhendid. Enamikes arvestusvaldkondades tuleb neil lähtuda samasugustest arvestuspõhimõtetest nagu äriühingudki.*

* Vaata lisaks ajakirja RP. nr 13, märts 2007, lk 29.. (Toimetuse märkus)

MTÜ ja SA tulumaksusoodustuse nimekirja kandmisest loe ajakirja RP. 2008 .a aprilli numbrist!Ajakirja üksiknumbreid saab tellida 190326dir

Autor: Ajakiri RP.22

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700