13. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pensionäridele kehtib täiendav maksuvaba tulu

Tulude deklareerimisel peaksid pensionärid arvestama lisaks maksustamisperioodi maksuvabale tulule ka täiendava maksuvabastusega pensionilt, samuti ühisdeklaratsiooni esitamise võimalusega.

Pensionärid saavad 2007. aasta tulude deklareerimiselarvestada kuni 60 000 tuhande kroonise maksuvaba tuluga. Pensionitele kehtibaastas 36000 kroonine maksuvaba tulu, sellele lisandub ka üldinetulumaksuvabastus, mis eelmisel aastal oli 24 000 krooni aastas. Täiendavat maksuvabatulu 36 000 krooni saab kasutada ainult pensioni puhul, kuid 24 000 kroonilaieneb ka muudele maksustatavatele tuludele. Pensionärile kehtib täiendavmaksuvabastus olenemata sellest, kui pika perioodi kestel isik kalendriaastaspensionär on olnud.

Kui pensionär sai eelmisel aastal pensionit alla 3000krooni kuus ning muid tulusid ei saadud, siis tuludeklaratsiooni esitama eipea. Samuti ei ole tarvis pensionäril tuludeklaratsiooni esitada juhul, kuitema igakuine pension jäi vahemikku 3000-5000 krooni ning pensionäril olitehtud pensioniametile avaldus maksuvaba tulu rakendamiseks (et arvestadatäiendavat maksuvaba tulu 2000 krooni kuus).

Maksu- ja Tolliameti teenindusosakonna juhataja asetäitjaHannes Udde sõnul soovitab maksuhaldur pensionäridel, kellel on kasutada veelmuid maksusoodustusi või kelle pensionilt ei ole makse aasta jooksul õigestiarvestatud, esitada tuludeklaratsiooni. “Eelmisel aastal deklareeris omatulusid umbes 29 000 pensionäri, ka sel aastal oleks enam-vähem samal hulgal eakatelpõhjust tulusid deklareerida,” lisas Udde.

Pensionäridest abikaasadel on kasulik kaaluda, kasesitada tuludeklaratsioonid eraldi või ühisdeklaratsioonina. Kui üksabikaasadest saab kuus väiksemat pensioni - 3500 krooni, teine aga suuremat -6500 krooni, siis on ühisdeklaratsiooni esitamisest kasu. Eraldideklaratsioonid esitades on ühe abikaasa aasta pension kokku 42 000 krooni jalubatud maksuvaba tulu 60 000 krooni asemel saab ta maksustatavast tulust mahaarvata ainult 42 000 krooni. Teise abikaasa pension kuulus sel juhulmaksustamisele, sest tema aasta pension kokku oli 78 000 krooni, kuid maha saiarvata vaid 60 000 krooni. Seega 18 000 kroonilt tuli tasuda tulumaksu. Tehesaga ühise tuludeklaratsiooni, maksukohustust ei oleks, sest näitena toodudabielupaari pension aastas on kokku 120 000 krooni, millest saab lubatudmaksuvaba tulu maha arvestada 120 000 krooni ja tuludeklaratsiooni aluselmaksustatavat pensioni ei ole.

Tuludeklaratsioonide esitamine lõppeb 31. märtsil.Tagastus- ja juurdemaksmise tähtaeg füüsilistele isikutele on hiljemalt 1.juuli, FIE-dele ja vara võõrandamisest kasu saanutele hiljemalt 1. oktoober.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saabtööpäevadel kl 08.00-20.00 infotelefonile 1811 helistades, abivajajaid aitab katelefoninumber 8800811, [email protected] ja [email protected]. Lisainfot saabmaksuhalduri koduleheküljelt www.emta.ee ningMaksu- ja Tolliameti piirkondlikest teenindusbüroodest.

Autor: Priit Rum

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700