Autor: Raamatupidaja.ee • 11. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulumaks dividendidelt muutub avansiliseks

Järgmisest aastast määratakse tulumaks avansiliselt vastavalt kolme eelmise aasta väljamakstud tulumaksule. Kuna Eestis reinvesteeritud kasumi pealt tulumaksu ei arvestata, tekitab seadus muudatusi eelkõige dividendide maksjatele.

Samas tekitab muudatus 2009. aasta riigieelarvesse 2,7miljardilise augu, kuna maksetähtaeg lükkub hoopiski edasi.

Lihtsustatult on skeem sarnane praegusele FIEde maksustamise korraga: nii tekib ettevõtetel tulumaksukohustus vastavalt eelmisel kolmel aastal makstud tulumaksu keskmisele.

Väikeseid dividende muudatus ei puuduta

Peale dividendide hõlmab muudatus kingituste, annetuste ja ettevõtlusega mitteseotud kulude pealt makstavat tulumaksu. Eelnõu läbis jaanuaris esimese lugemise, tekitades palju küsimusi. Siiski hakkab see suure tõenäosusega 2009. aastal kehtima.

Ettevõtetel pikeneb maksekohustus

Seadusemuudatuse üks element on üleminek kuupõhiselt maksustamiselt aastapõhisele maksustamisele, millega kaasneb avansiline tulumaks.

Minister Ivari Padar selgitas, et võrreldes kehtiva korraga, kus tulumaks tuleb tasuda väljamakse tegemise kuule järgneva kuu 10. kuupäevaks, tekiks eelnõu kohaselt lõplik maksu maksmise kohustus alles 6-18 kuud pärast maksustatava väljamakse tegemist. See tekitab viivituse riigieelarve täitumisse, kuid jätab ettevõtetele rohkem raha kätte. Padari sõnul laekub 2009. aastal võrrelduna tänavusega tulumaksu riigieelarvesse 2,7 miljardit krooni vähem.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Jürgen Ligi sõnul on muudatuse mõte selles, et Eestile ei saaks ette heita topeltmaksustamist, lisades, et tulumaksu sissenõudmine ei muutu liiga jäigaks. "Muudatus on kindlasti mõtlemise koht. Meil on kavas teemat veel arutada ja selgitada, miks see kolm aastat seal on," lisas Ligi.

Loe lähemalt tulumaksu muudatusest al 2009.a

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700