Autor: Priit Lätt • 11. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur muutis seisukohta laenu andmisel erisoodustuse tekkimise aja osas

Alates 1. jaanuarist 2008. a on erisoodustuseks laenu andmine töötajale alla 5%-lise intressimääraga aastas senise 3% asemel. Samuti on maksuhaldur muutnud oma senist seisukohta erisoodustuselt maksude deklareerimise ajahetke osas.  

Käesoleva aasta alguseni on maksuhaldur olnud seisukohal, mille kohaselt erisoodustus tekib laenu andmisega (laenulepingu sõlmimisega ja laenusumma maksmisega töötajale) ning kõik maksud tuleb maksumaksjal maksta laenu andmisel. Maksu- ja Tolliamet on oma veebilehel avaldanud uue juhendi, milles on väljendatud muutunud seisukoht. Edaspidi lähtutakse laenuintressilt erisoodustuse hinna arvutamisel tegelikust hüve tekkimise hetkest – reeglina arvutatakse ja deklareeritakse erisoodustuse hind selles kuus, kui töötajal on laenulepingust tulenev kohustus intressi tasuda.

Meie arvates on tegemist igati tervitatava ja maksuõiguse põhimõtetega kooskõlas oleva seisukohamuutusega. Reaalselt tekib maksustatav hüve intressisoodustuse näol ju momendil, kui töötaja tasub saadud laenult rahandusministri poolt kehtestatud alammäärast väiksemat intressi või intressi ei makstagi, mitte aga laenulepingu sõlmimise ajal.

Maksuhaldur on andnud juhise ka enne 1. jaanuari 2008. a sõlmitud soodsama intressiga laenulepingu maksustamise kohta: „Kui alammäärast soodsama intressiga antud laen on maksustatud senise seisukoha alusel laenu andmisel, siis ümberarvestust tegema ei pea ning deklaratsioone muuta ei tule. Kui kehtiva laenulepingu raames väljastatakse täiendavat laenu, tuleb erisoodustuse hind arvutada uue seisukoha järgi töötaja poolt intressi tasumisel”.

Maksuriskide maandamiseks soovitame enne laenutehingute tegemist või varasema maksuarvestuse õigsuse kontrollimiseks uutes oludes lõplike seisukohtade kujundamisel kontakteeruda meie maksuõiguse osakonnaga. ´[email protected]).   

Täiendav informatsioon: partner Priit Lätt (

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700