Autor: Raamatupidaja.ee • 31. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärisaladuse näppamine maksis 300 000

Hiljuti algatati meie kohtuajaloos esimest korda ärisaladuse lekitamist käsitlev kriminaalvaidlus kahe AS-i Pristis endise töötaja suhtes. Ehkki AS-i Pristis juhatuse liikme Andres Kiili kinnitusel oli nende koostatud töölepingutes osa töötasu määratletud ka nn lojaalsustasuna, mille protsent sõltus konkreetsest ametikohast, ei soovinud ta hinnangulist hüvitise suurust poolelioleva protsessi tõttu veel nimetada.

Pristise kriminaalmenetlusega tegeleva ringkonnaprokuröri Andrei Voronini sõnul ei ole ärisaladust reguleerivaid akte just palju ning sellega seostuv tuleb määrata ennekõike pooltevaheliste kokkulepete abil. Lisaks soovitab Voronin Euroopa intellektuaalomandi õiguste kaubandusaspektide (TRIP) lepingut, millega on ühinenud ka Eesti. “Süüdimõistmisel võib kohus karistada antud juhul rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega,” märkis Voronin.

“Suured välisettevõtted on enamasti väga täpselt määranud tähtajad ja sanktsioonid. Probleemid on ennekõike väikefirmades,” kirjeldab Voronin üldist olukorda.

 Selle päeva väärtus

“Ärisaladuse tõlgendamisel on eri riikide kohtupraktikas välja kujunenud reegel, kas kasutatud informatsioonil on kaubanduslik väärtus selle päeva seisuga,” ütles Voronin.

Nii lõppes eelmisel aastal sarnane, viis aastat kestnud tsiviilvaidlus OÜ Powertransport eelkäija ja Horeca Service OÜ vahel. Väidetavalt kustutasid kaks konkurendi juurde tööle asunud töötajat arvutitest kõik nende hallata olnud klientide kontaktandmed, võttes kaasa ärisaladust sisaldavat informatsiooni. Kahju hüvitamiseks küsiti ligi 900 000 krooni, välja mõisteti kolm korda vähem. Vastuväites märgiti, et kahjusummat on raske hinnata, samuti peaks eristama ärisaladust ja töötajate aja jooksul omandatud teadmisi.

Loe edasi kriminaalvaidlus infonäppajale

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700