Autor: Raamatupidaja.ee • 30. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äriühingute tegevusalade muudatused ja EMTAK alates 01.01.2008

Kaotati ära nõue, et äriühingu asutamislepingus ning põhikirjas nimetatakse äriühingu tegevusalad ning nüüdseks saab avalikkus informatsiooni äriühingute tegevusalade kohta, lähtudes tegelikust äriühingu tegevusest (müügitulu alusel).

Uuenenud raamatupidamise seadus (§ 21 lg 11) sätestab, et raamatupidamis-kohustuslane, kelle osas kohaldatakse ja kasutatakse rahvusvahelisi finantsaruandluse standardeid, on kohustatud aruande eraldi lisana tooma välja kümne tegevusala müügitulu.

Äriseadustiku § 4 lg 5 nõuab, et äriühing peab äriregistrile majandusaruande esitamise kaudu teatama lõppenud aruandeaasta tegevusalad ja uude aruandeaastasse kavandatud tegevusalad. Tegevusalade majandusaasta aruandes näitamisel kasutatakse Eesti majanduse tegevusalade klassifikaatorit (EMTAK), s.t nii möödunud aruandeaasta tegevusalad kui ka kavandatavad tegevusalad tuleb esitada EMTAK klassifikaatorit kasutades.

Raamatupidajatele tähendab muudatus eelkõige seda, et lisaks tegevusaruandes peamiste tegevusvaldkondade kirjeldamisele, tuleb aruandeperioodide kohta, mis algavad 2007.aasta 1. jaanuaril või hiljem koostatavates aruannetes aruande eraldi lisana näidata müügitulu kuni kümne suurema tegevusala järgi vastavuses EMTAK klassifikaatoriga. Tegevusalad tuleb esitada tekstina vähemalt klassifikaatori neljandal tasemel ning soovitatavalt lisada vastav kood (nt kaubavedu maanteel – 2003.a 6024  muudetud 2008.a 4941).

Soovitatav on võimalusel nimetatud lisas ja/või tegevusaruandes esitada ka uude aruandeaastasse kavandatavad tegevusalad vastavuses EMTAK-iga. Nimetatud regulatsiooni ei kohaldata, kui aruandekohustuslaseks on riik, riigiraamatupidamiskohustuslane, kohaliku omavalitsuse üksus või avalik-õiguslik juriidiline isik.

Siinjuures on oluline märkida, et kuigi seadus ei nõua enam tegevusalade kindlaksmääramist põhikirjas ning lähtub tegelikust müügitulust, ei ole siiski keelatud põhikirjas märkida äriühingu tegevusalasid, kuna äriseadustik lubab põhikirjas märkida ka muid tingimusi, mis ei ole seadusega vastuolus. Sellegipoolest on majandusaasta aruande koostamisel põhikirjas toodud tegevusalad ebaolulised ning tuleb jätta tähelepanuta. Teiseks tasub märkida, et kümne tegevusala näitamine eeldab loomulikult kümne tegevusvaldkonna olemasolu. Juhul, kui müügitulu on tekkinud nt vaid ühest või kahest valdkonnast ning ülejäänud on ebaolulised, siis tuleb märkida ka vaid üks või kaks valdkonda.

Loe täiendavalt ajakirja RP. 22 veebruari 2008.a numbris.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700