2. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õigesti söömise õpetus

Pidulauas tunneb inimene tavaliselt juba pärast esimest toitu end söönuna. Aga laua äärest me üles ei tõuse, sööme veel ja veel. Lõpuks istume tuima näoga „käärides ja hapnedes“, viitsimata isegi vestelda. Kas söömine on igaühe oma asi? Vahest võiks sellesse tõepoolest mitte sekkuda, kui toitumine ei oleks nii tihedalt seotud tervisega.

Halvatervise põhjusi on hakatud otsima ikka rohkem halvenevatestkeskkonnatingimustest, saastatud õhust, suitsetamisest ja muustsarnasest. Neil on kahtlemata laastav mõju meie tervisele.

Siiskiei ole ebaõige toitumine vähem ohtlik, sest see omakorda nõrgestabinimese vastupanu tervist häirivatele keskkonnateguritele. Kahjuksotsitakse ebaõigest söömisest põhjusi harvemini kui mujalt. Mis onhaigestumise põhjus? Järeldus on tavaliselt üks — ebaõige toit, missoodustab kõige muu halva kõrval ka pahaloomuliste bakterite kasvu.

Nii näiteks ei soovitata vanemaealiste toidus enam liha, puljongit, rafineeritud ja muid taolisi toiduaineid (kõige sobilikum keskkond halvaloomulistele bakteritele), sest aeglustunud ainevahetuse käigus soodustavad nad bakterite kasvu.

Tihti ei osata rahuldada oma magusavajadust,ahvatlusi pakutakse kaubandusvõrgus praegu rikkalikult. Kui liialdamesuhkruga, on organism sunnitud laenama aluselisi mineraale luudest jahammastelt, et neutraliseerida vere happelist reaktsiooni. Suhkur japüülijahu on söötmeks mikroobidele, mis on ohtlikud kõhunäärmele,rikuvad maitsmismeelt.

Organism ise enam glükoosi ei tooda, vaid ootab sedavalmiskujul. Veel enam, suhkur ja valge jahu annavad vaid tühjekaloreid ega varusta meid vajalike toitainetega. Suhkur kahjustab kaimmuunsüsteemi. Just kommimaiustajad lapsed haigestuvad kergeminiviirushaigustesse.

Toitumise põhiseadus

Organism peab saama eluprotsessideks vajalikke toitaineid, kuid sellisel hulgal, et midagi ei jääks kasutamata. Võib-olla kuulute ka teie nende hulka, kellel on kombeks öelda: „Pole mõtet elada, kui ei saa rohkelt süüa kõike, mis meeldib!“ Sellega on saanud kõht meie käskijaks ning muutnud inimese naudingute orjaks.

Isegiloomadele antakse tasakaalustatud toitu. Kas inimene alati mõtlebsellele? Enamasti seatakse eesmärgiks, et kõht oleks täis. Kõigekurnavamaks saab aga liigsöömine.

Asi pole mitte üksnes kaalu lisandumises, vaidsellega viiakse organism tasakaalust välja, toimub enesemürgistus jatulemuseks on haigused. Mikroorganismid toodavad inimese sooltestoidust vajalikke aineid. Aga kui sööme liiga palju, rohkem kuiorganism vajab normaalseks tegevuseks, kui kasutame oma toidus rohkemsuhkrut, rafineeritud valget jahu, rasvu, lihvitud riisi jm, muutuborganismis mikroorganismide koosseis.

Mikroorganismid eraldavad kasutamata valkainete aminohappest süsihappegaasi ja üle jäävad mürkained.

Inimene peaks pärast söömist tundma end reipa ja tugevana. Kui tekib roidumus ja jõuetus, tähendab see, et organismis toimivad mürgid. Viimased on aluseks paljudele haigustele.Sooltes tekkivad roisubakterid imenduvad verre, nad ei suuda pärast rasket einet ainevahetusjääkidena eralduda.

Söömisrežiim ja peolaud

Õige toidurežiimiga võime korras hoida soolte tegevuse, aga ka paraneda paljudest haigustest. Ei tohi süüa, nagu juhtub, et ainult kõht täis saaks. Söögem vähemalt 4 korda päevas ja pigem vähem kui rohkem.

Tuleb loobuda näksimisest toiduvaheaegadel.Soovitatav on teha ka üks kord kuus koormusvaba päev (juua näiteksainult ravimteesid või juurviljamahlu) organismi puhastamise eesmärgil.

Pidulauas tunneb inimene tavaliselt juba pärast esimest toitu end söönuna. Aga laua äärest me üles ei tõuse, sööme veel ja veel. Lõpuks istume tuima näoga „käärides ja hapnedes“, viitsimata isegi vestelda.

Just nii juhtub tihti meil jõulu- või uueaastavastuvõtu pidulikus lauas! Parem on teha pidulaud rootsi lauana, kuspole perenaise otsest pilku sind jälgimas ega sundimas. Kõik saavadsöönuks vastavalt oma tahtele, liigutakse ja seltskonnal on heaenesetunne.

Magusaisu võiks pidulauas rahuldada meega segatudsügavkülmutatud marjadega, värskete või kuivatatud puuviljade jamarjadega, aga mitte suure suhkrusisaldusega kookide või tordiga.Peolaual, ka soolaste toitude vahel, võiks olla puuviljad ja marjad,mis panevad ilusasti punkti meie rikkalikule söömale.

Paraku see pole nii! Täiskõhutunne ammu saavutatud, ilmub ootamatult lauale uhke kreemitort.

Kes suudaks ahvatlusele vastu seista! Kui tahetakse pakkuda suurt magusaelamust, tuleb see kindlasti panna juba enne lauda istumist nähtavale kohale, et inimene teaks toiduvalikul sellega arvestada.

Organismi kannatused selle koorma all võivad väljalüüa alles paari päeva pärast näiteks mao või kõhunäärme vaevustega. Onküllalt teada peoõhtujärgseid südame rütmihäireid, vererõhu tõusu võikõhuhädasid ja see kõik on vale toitumise tagajärg.

Sooletalitluse häired

Milliste tunnuste varal saab väita, et sooletalitlus ei ole korras? Nimetan levinumad:

pidev mõõdukas peavalu, mis võib muutuda migreeniks; roidumus pärast sööki, millega võib kaasneda unisus; sügelev selg, õlad ja isegi kõrvad; nahahaigused; röhitised, kõhupuhitused, kõhuvalu; halb hingeõhk.

Soovitan töölkäivatele inimestele mitte liialdada kella kuuesel toidukorral, vaid õigem on endale lubada tund enne magamaminekut veel kerge eine mingi taimeteega. Mõnele meeldib õhtune klaas sooja piima meega, mõnele klaas keefiri jm, valikud on kõik õiged, kui uni tuleb rahulik.

Toit peab olema looduslik ja puhas, vaba pestitsiididest ja mürkainetest (värvained, lisaained, säilitusained). Looduslikus toidus on halbade mikroobide vastaseid aineid. Paljud neist tugeval termilisel töötlemisel hävivad, mistõttu on seedimise korrashoiuks head toortoidud (taime- ja hapupiimatoidud, kohupiim, mahlad) ja termiliselt vähem töödeldud toiduained.

Etmaole ja sooltele normaalset tööd anda, tuleb toitu juba suuskorralikult mäluda, lausa peeneks pudruks. Miks? Toit peab segunemasüljega, sest selles on lisaks ensüümidele rohkesti kaantibakteriaalseid aineid.

Muidugi on meil õnneks ka maosoleval soolhappel baktereid hävitav toime, kuid see toimib siis, kui me ei liialda söögi ajal vedeliku joomisega.

Juua tuleks paar tundi pärast söömist. Üldse pole söögi kõrvale morsipakkumine hea komme, juua tuleks hiljem. Mõnele küll uskumatu, kuidAmeerika teadlased on seda tõestanud ammu, et aidates süljel jamaomahlal õigesti toimida, vabaneme paari tunni jooksul miljarditestbatsillidest. Meie organismis on lausa kilodega baktereid, muidugi kõikpole pahad (head võitlevad „kahjuritega“).

Halba teeme endale antibiootikumidega, mis hävitavad ka head mikroobid. Looduslikud antibiootikumid (ingverijuur, mädarõigas, küüslauk, jõhvikad jt) hävitavad üksnes kahjulikke baktereid.

Vaegtoitumine on ka kahjulik

Niisamuti kui liigsöömine on kahjulik, ei või lubada ka seda, et organismil oleks puudus mingist toitainest. Eriti patustame vitamiinide ja mineraalainete kasutamisel. Ei päästa meid mingid kapslid või tabletid, kui toitume valesti!

Kui mingil põhjusel ongi need preparaadid meile vajalikud, siis ikka koos korraliku tasakaalustatud toiduga. Siin aitab köögiviljade, puuviljade ja marjade rikkalik kasutamine toidus (vähemalt 0,5 kg päevas).

Tihti on lastel ja vanematel inimestel vähene isu. Käsu korras või ennast sundides taldriku tühjaks söömisega teeme halba oma organismile. Süüa tuleb isu järgi ja selle puudumisel tuleb üles leida hoopis isu puudumise põhjus.

Immuunsüsteem

Meie loomulik vastupanuvõime ebasoodsatele mõjuritele on väga suur. Kui juba lapse arenedes immuunsüsteemi tugevdamisele tähelepanu ei pöörata, siis hiljemalt 40-aastaselt hakkavad ilmnema haigused.

Suurtähtsus haiguste vastupanuvõime säilitamisel ja korrashoidmisel onsoolte mikroflooral. Kui soolestik töötab normaalselt, on organismilsuur vastupanuvõime.

Näeme iga päev Televiisorist reklaami Actimeli tervislikkuse kohta. Kõik on õige ja mitte ainult see, vaid kindlasti kõik hapupiimatooted (eeskätt jogurtid) on organismile haiguste vastupanuks olulised. Kuid kõrvale ei tohi jätta ka teisi väärt toiduaineid, mida tuleb samuti oskuslikult süüa.

Toit peab sisaldama küllaldaselt valke, rasvu, süsivesikuid, vett ning mikrotoitaineid vitamiinide ja mineraalainete näol. Immuunsüsteemi säilitamine ja aktiviseerimine on meie elu eksisteerimise alus. Ei ole vaja oodata imesid väljastpoolt. Kui me ise ei muuda oma eluviisi, kombeid ja toitu, siis vaevalt me haigustest ainult tablettide abiga paraneme.

Pea kõikidel haigestumise juhtudel on immuunsüsteem olnud nõrgestunudebaõige söömis- või elurežiimi tõttu. Lisaks endale diagnoosipanemisele tuleb alustada ka ravimisega. Kui läheme loodustoodetega võitoiduga ravimisele, tuleb end jälgida. Kontrollida tuleb annuseid jakorrigeerida, et leida sobivad.

Kõik parimad soovitused ei sobi kõigile. On neid, kellel on kõrgendatud tundlikkus mõne lõhna, tolmu, niiskuse, kuumuse, külma või mingi toiduaine suhtes — sellega tuleb arvestada. Loodusravimite maailm on lai, siit leiab alati midagi niisugust, mis ühele või teisele inimesele kasulik on.

Sama saab öelda ka toidutaimede kohta, ka siin on valik suur. Igatehtud viga toitumises jätab jäljed, mille heastamine võib võttaaastaid.

Toituda tuleb igal aastaajal nii, et leiaksime taimede maailmast just need, mis hoiaks immuunsüsteemi tugeva ja korrastaks seedimisprotsesse.

Autor: REWILO

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700