Mullu oli naiste brutotulu meeste omast 3000 krooni väiksem

Palgatöötaja kuukeskmine brutotulu oli 2006. aastal 9111 krooni, teatab Statistikaamet. Naiste keskmine brutotulu oli meeste omast 28% väiksem.

Mullu oli naiste kuukeskmine brutotulu 7655 ja meestel 10 683 krooni. Kõige vähem erines naiste ja meeste kuukeskmine brutotulu Võru maakonnas, kus naiste brutotulu oli meeste omast 25% väiksem ja kõige rohkem Hiiu maakonnas, kus naiste brutotulu oli meeste omast kolmandiku väiksem. Suurima kuukeskmise brutotuluga Harju maakonnas oli naiste ja meeste brutotulu erinevus Eesti keskmisest suurem. Palgatöötaja kuukeskmise brutotulu pingereas teisel kohal olevas Tartu maakonnas oli naiste ja meeste brutotulu erinevus Eesti keskmisest väiksem.

Omavalitsusüksustes oli naiste ja meeste brutotulu erinevus väikseim Ruhnu ja suurim Lavassaare vallas. Naiste ja meeste brutotulu erinevus oli väiksem kui 25% 36 omavalitsusüksuses.

Statistikaameti analüüs tugineb Maksu- ja Tolliameti andmetele. Palgatöötaja kuukeskmine brutotulu on saadud jagades kuu keskmine väljamaksete summa kuu keskmise väljamaksete saajate arvuga.

2006. aastal oli meeste kuukeskmine brutotulu kõigis omavalitsusüksustes naiste omast suurem. Sellest ei saa aga teha järeldust, et mehi ja naisi koheldakse ebavõrdselt, sest ei saa väita, et samal ametikohal töötava mehe ja naise tasu on erinev. Mehed töötavad ilmselt kõrgemapalgalistel töökohtadel, kuid olemasolev andmestik ei võimalda seda täpsemalt uurida. Samuti avaldab brutotulu soolisele erinevusele mõju mees- ja naistöötajate erinev vanusstruktuur.

Naiste ja meeste brutotulu võrdlus on üks teema Statistikaameti täna ilmunud kogumikus "Linnad ja vallad arvudes. 2007. Cities and Rural Municipalities in Figures”. Kogumik pakub piirkondlikku statistikat ning analüüsib omavalitsuslike linnade ja valdade arengut. Kogumiku esitlus ajakirjanikele toimub täna, 30. novembril kell 13.00 Statistikaameti teabekeskuses (Endla 15, I korrus).

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad