Autor: Raamatupidaja.ee • 29. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA tuletab meelde postisaadetiste tollivormistust

Korrektselt esitatud tõesed dokumendid kiirendavad tollivormistust ning aitavad väljastpoolt Euroopa Liitu pärit postikaubad õigel ajal adressaatideni.

Seoses jätkuvate probleemidega Euroopa Liidu välistest riikidest interneti teel tellitavate kaupade vormistusel, mis saabuvad AS Eesti Posti kaudu, peab Maksu- ja Tolliamet vajalikuks selgitada korrektse dokumentatsiooni vajalikkust. Posti teel saadetud kaubale saab tollivormistust teostada, kui postisaadetisega on kaasas saatedokument või saatedokumendid, mis sisaldavad korrektseid ja tõeseid andmeid saadetise saatja, saaja, saadetise sisu kohta ja maksumuse kohta.

Maksumust tõendavaks dokumendiks on näiteks kauba müüja poolt saadetavale kaubale väljastatud arve või internetitellimuse puhul arve, mis sisaldab ka tootenumbrit. Kõik saatedokumendid peaksid olema paigutatud saadetise külge kinnitatud kilest dokumentide ümbrikusse. Sellisel juhul jääb suures osas ära saadetise avamise vajadus puuduvate dokumentide leidmiseks.

Kui eelpool nimetatud tingimused on täidetud, vormistavad AS Eesti Posti töötajad postisaaja otsese esindajana tollideklaratsiooni ning saadetis liigub kiiresti postisaaja asukohajärgsesse sideasutusse, kus saaja tasub impordimaksud ja talle väljastatakse saadetis.

Kui informatsioon saatedokumentidel on puudulik või ei ole tõene, saadab AS Eesti Post postisaajale kirjaliku järelepärimise, milles küsib puuduvaid andmeid ja dokumente. Palju lühendaks vormistusele kuluvat aega, kui saatedokumentidel oleks kirjas postisaaja telefoninumber, see võimaldaks vajadusel kliendiga kiiresti ühendust võtta.

Vormistusel tekkivate probleemide vältmiseks palub Maksu- ja Tolliamet klientidel mitte kaasa minna internetis (näiteks E-bay veebilehel) pakutava nõuandega: "I will label all my items send to you as "gift" in order to avoid possible package theft and custom duty" (tõlge: “Märgistan kõik saadetavad esemed kui “kingitused”, et vältida võimalikku saadetise vargust või tollimakse”). Amet juhib tähelepanu sellele, et soovitus saadetise märkimiseks kingitusena ei vabasta isikut saadetise deklareerimise kohustusest. Kaup kuulub deklareerimisele vastavalt EL Tolliseadustikule (EMÜ nr 2913/92) ja selle rakendussätetele (EMÜ nr 2454/93).

Kui tollil on alust kahelda, et isik ei ole esitanud dokumente, mis kajastaksid kauba tegelikku tolliväärtust, siis eelpool nimetatud õigusaktide sätted annavad tollile õiguse määrata ise kaubale tolliväärtus. Valeandmeid sisaldavate saatedokumentide alusel kauba deklareerimine on Tolliseaduse § 73 mõistes väärtegu, mille eest on võimalik määrata kauba tellijale trahv kuni 18 000 krooni ja kaup konfiskeerida.

MTA pöörab tähelepanu ka Ravimiseaduse sättele, mis keelab postisaadetistes saata ja saada ravimeid, kui tehingu üks pool on juriidiline isik, näiteks internetikaubamaja.

Lisaks ei ole Euroopa Liidu liikmesmaadest ja kolmandatest riikidest tellitud aktsiisikaupu (alkohol ja tubakatooted) võimalik saajale väljastada, kuna vastavalt Alkoholi,- tubaka- ja kütuseaktsiisiseadusele tuleks tasuda aktsiisimaks Eestis kehtivate aktsiisimäärade järgi. Aktsiisimaksu saab tasuda ainult Eestis registreeritud maksuesindaja, kuid tänase päeva seisuga ei ole ükski välisfirma endale maksuesindajat Eestis registreerinud.

Infoga postisaadetistega seotud formaalsuste kohta on võimalik tutvuda ka Maksu- ja Tolliameti kodulehel: http://www.emta.ee/?id=2763 (vene keeles http://www.emta.ee/?id=4491).

Maksu- ja Tolliamet ja AS Eesti Post teevad endast oleneva, et kõik korrektselt saadetud ja vormistatud postisaadetised jõuaksid adressaatideni võimalikult kiiresti.

AS Eesti Post vormistab tollideklaratsiooni Teie eest ja võtab selle eest hinnakirja järgi vastavat tasu. MTA kliendil on õigus keelduda postiteenuse osutaja osutatavast tollideklaratsiooni vormistamise tasulisest teenusest, selleks tuleb pöörduda lähimasse tolliasutusse või esitada deklaratsioon elektrooniliselt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700