Autor: Raamatupidaja.ee • 28. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus kiitis heaks uuendatud konvergentsiprogrammi

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks Eesti uuendatud konvergentsiprogrammi 2007, mis kajastab valitsuse poliitikat Maastrichti konvergentsikriteeriumite täitmisel ning üleminekul eurole.

"Konvergentsiprogramm on oluline dokument, mis näitab, et Eesti majanduspoliitika on mõistlik ja tulevikkuvaatav ning kooskõlas stabiilsuse ja kasvu paktiga,” ütles rahandusminister Ivari Padar.

Uuendatud konvergentsiprogrammi koostas rahandusministeerium ning selle aluseks on valitsuse poolt Riigikogule esitatud 2008. aasta riigieelarve eelnõu, riigi eelarvestrateegia aastateks 2008-2011, valitsusliidu programm ja riigi strateegilised arengukavad. Programm lähtub majandus- ja eelarvepoliitilisest hetkeolukorrast ning värskelt valminud rahandusministeeriumi sügisprognoosist.

Praegused arengud viitavad sellele, et majanduse oodatud sujuv kohandumine on toimumas ning senised tasakaalustamatused ja riskid taandumas. Rahandusministeerium ootab 2008. aastal majanduse reaalkasvu alanemist 5,2 protsendini, seda peamiselt eratarbimise ja investeeringute kasvutempode alanemise tõttu. Majanduse nominaalkasvuks prognoosib ministeerium 2008. aastal 14 protsenti, mis on lähedane suvisele ootusele. Seetõttu ei ole ette näha negatiivset mõju maksubaasile ning rahandusministeerium ootab valitsussektori 2008. aasta eelarve ülejäägiks endiselt 1,3 protsenti SKPst. Tarbijahinnaindeksi tõus kiireneb 2008. aastal 8,5 protsendini ning aeglustub seejärel 5,5 protsendini 2009. aastal.

Valitsuse eesmärk on saada Euroopa majandus- ja rahaliidu täisliikmeks niipea kui võimalik. Eestil on ebasoodsate inflatsiooniarengute tõttu täitmata hinnastabiilsuse kriteerium. Teiste nn Maastrichti kriteeriumite täitmisega Eestil probleeme ei ole. Niipea, kui hinnastabiilsuse kriteerium on täidetud, taotleb Eesti Euroopa Komisjonilt ja Keskpangalt Eesti kriteeriumidele vastavuse hindamist.

Euroopa Liidu liikmesriikide esitatud seekordsete stabiilsus- ja konvergentsiprogrammide hindamine Euroopa Komisjoni ja EL Ministrite Nõukogu poolt toimub 2007. aasta lõpus – 2008. aasta alguses.

Üheaegselt konvergentsiprogrammiga on uuendatud ka euro kasutuselevõtu plaan, milles aastatagusega võrreldes on tehtud peamiselt tehnilisi muudatusi.

Uuendatud konvergentsiprogrammiga saab tutvuda http://www.fin.ee/doc.php?79359 ja täpsustatud eurole ülemineku plaaniga http://www.fin.ee/doc.php?79362

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700