Autor: Siiri Antsmäe • 14. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhivara väärtuse test ja allahindlus

Vastavalt RTJ 5 tuleb igal bilansipäeval läbi viia vara väärtuse testimine tegemaks kindlaks, kas varade väärtus ei ole langenud. Märgid, mis võivad viidata varade väärtuse langusele on:

1. Sarnaste varade turuväärtuse langus

2. Üldise majanduskeskkonna ja turusituatsiooni halvenemine, mistõttu on tõenäoline, et varast loodav tulu väheneb3. Turu intressimäärad on tõusnud, mistõttu varade kasutusväärtuse arvutamisel kasutatav diskontomäär on tõusnud ja vara kasutusväärtus langenud4. Ettevõtte netovara väärtus on suurem ettevõtte turuväärtusest5. Varade füüsiline seisund on järsult halvenenud6. Varast või varade grupist saadavad tulud on planeeritust väiksemad7. Ettevõte kavatseb lõpetada mõningaid tegevusvaldkondi või sulgeda mõningaid struktuuriüksusi

Tuvastades mõne nimetatud märkidest tuleb läbi viia vara väärtuse test, mille käigus leitakse vara kaetav väärtus, mis on suurem kahest keskmisest näitajast – vara õiglasest väärtusest (miinus müügikulutused) ja vara kasutusväärtusest. Siinkohal toon ka antud mõistete selgituse.

Vara õiglane väärtus – hindamisel tuleb lähtuda

· kehtiva müügilepingu olemasolu korral lepingus sätestatud müügihinnast· kehtiva müügilepingu puudumisel vara turuväärtusest aktiivsel turul· kehtiva müügilepingu ning aktiivse turu puudumisel vara eeldatavast müügihinnast arvestades hiljutiste sarnaste tehingute maksumusi konkreetses valdkonnas

Vara kasutusväärtus – on konkreetse varaga seotud järgmiste perioodide rahavoogude planeeringu nüüdisväärtus. Arvutusse kaasatakse kõik vara jooksvast kasutamisest ja kasutusjärgsest müügist tulenevaid rahavoogusid s.h vara hoolduseks ja remondiks vajalikud rahavood. Arvutusse kaasatavad rahavood ei tohi sisaldada täiendavaid investeeringuid vara parendusse, finantseerimistegevusest tulenevaid rahavoogusid ning tulumaksu makseid.

Seega leides, et vara väärtus on langenud ning läbiviidud vara väärtuse testi käigus jõudsite selleni, et nii vara õiglane väärtus kui vara kasutusväärtus on jääkmaksumusest väiksemad, on vajalik vara allahindlus.

Alla hindamine toimub vara väärtuse testi käigus tuvastatud kaetavale väärtusele. Varade allahindlusi kajastatakse aruandeperioodi kuluna.

Allahinnatud vara osas tuleb aga edaspidi bilansipäeval hinnata, kas allahinnatud vara kaetav väärtus ei ole vahepeal tõusnud. Kui antud tõus oli ilmselt olemas, tuleb taaskord viia läbi vara väärtuse testimine ning tuvastades, et kaetav väärtus ületab nüüd bilansilist jääkmaksumust, tuleb allahindlus annulleerida ning bilansilist jääkväärtust tõsta. Oluline on, et piiriks on siinkohal bilansiline jääkmaksumus, mis oleks antud perioodil normaalse amortisatsiooni arvestamisel antud varal kujunenud.

Allahindluse tühistamist kajastatakse aruandeaasta kasumiaruandes põhivara allahindluse kahjumi vähendamisena.

Ajakirja RP.18 oktoobri numbrit saad osta siit

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700